Overstappen op uitstootvrij vervoer? Check hier een aantal tips

Overstappen op uitstootvrij vervoer? Check hier een aantal tips

Het lijkt nog vrij ver weg: de zero-emissiezones die vanaf 1 januari 2025 in 28 grote gemeenten ingaan. Maak jij gebruik van een bestelauto die rijdt op diesel, benzine of gas? Dan moet je overstappen op een uitstootvrij alternatief. Maar waar moet je allemaal aan denken? Deze vijf tips, met dank aan opwegnaarzes.nl, helpen je op weg:

De kentekencheck

Tot 2030 is er voor sommige emissieklassen een overgangsregeling. Op die manier is de overstap voor alle ondernemers haalbaar. Met de zero-emissie kentekencheck van opwegnaarzes is te zien tot wanneer jouw bestelauto de ZE-zones in mag rijden.

Welke elektrische bestelauto past bij jouw doel

De tool ‘Welke e-bestelbus' geeft inzicht in het huidige aanbod elektrische bestelautos’ en de bijbehorende maandlasten. Het hulpmiddel zet de huidige bestelauto op tegen de maandlasten van een nieuwe diesel met het elektrische aanbod.

Subsidies en fiscale regelingen

Subsidies en fiscale regelingen voor het kopen van een elektrische bestelauto kunnen veel schelen in de kosten. Opwegnaarzes heeft een overzicht gemaakt van de lopende regelingen. Daarnaast heeft elektrisch rijden ook nog andere financiële voordelen. Zo zijn volledig elektrische bestelauto’s tot eind 2024 vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) als de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Ook krijgen elektrische bestelauto’s tot eind 2024 korting op de bijtelling.

Verdieping naar verschillende mogelijkheden

In verschillende branches zijn verschillende mogelijkheden aanwezig: ook in de schoonmakers- en glazenwassersbranche. Wellicht is een ander voertuig, zoals een vrachtfiets, een kostenbesparende investering in vergelijking met een elektrische bestelauto.

Advisering

Een aantal gemeenten en regio’s hebben logistieke makelaars die gratis advies op maat leveren om de overstap naar uitstootvrij vervoer te realiseren. Meer informatie hierover staat op de website van de gemeente die voor jou van toepassing is en een ZE-zone invoert.