Water en zeep of handgel: wat werkt beter tegen corona?

Water en zeep of handgel: wat werkt beter tegen corona?

Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Naast natuurlijk voldoende afstand houden, is dat nog steeds hét advies om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Volg Service Management op LinkedIn:

Wanneer je dan eigenlijk je handen moet wassen? Op de website van het RIVM is te lezen dat je in ieder geval je handen wast:

  • nadat je een activiteit buitenshuis hebt gedaan (zoals boodschappen doen);
  • vóór het eten klaarmaken;
  • vóór het eten;
  • na toiletbezoek;
  • na contact met dieren;
  • bij het verzorgen van een zieke.

Leestip: Handhygiëne: alles over handen wassen én drogen


Desinfectiezuilen op kantoor

Op veel openbare locaties en in veel gebouwen die heel langzaam voor een beperkte groep medewerkers hun deuren weer openen, zijn nu desinfectiezuilen geplaatst om handen te reinigen bij binnenkomst. Echter het RIVM geeft aan dat je handen het beste schoon maakt met water en zeep.

Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen

“Zo kun je het beste ziektewekkers verwijderen. Ook van vieze of plakkerige handen. Handalcohol of -gel werkt minder goed bij vieze of plakkerige handen. Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen. In andere gevallen is het voldoende als je ervoor zorgt dat je niet met je handen in het gezicht komt en als je thuis komt meteen goed je handen met water en zeep wast.”

Onderstaande video legt de werking van zowel zeep als handgel uit.

In lijn met het advies van het RIVM concluderen de experts in de video dat, in het geval van het coronavirus, het gebruik van water met zeep beter werkt. De zeep verbreekt namelijk het virusmembraan, waarna zeepmoleculen bubbels rondom de virusdeeltjes creëren. Met water spoel je dit vervolgens van je handen af.


LEES OOK: 80 procent van de bevolking wast de handen niet lang genoeg


Twee voordelen aan zeep met water

Ook bij het gebruik van handgel wordt het virusmembraan afgebroken. Echter adviseren experts ons om handen minstens twintig seconden te wassen. Zeep en ontsmettingsgel moeten overal zitten, inclusief handpalmen, vingertoppen de buitenkant van je hand en tussen je vingers, voor goede bescherming.
Hoewel beide technieken het virus even effectief vernietigen, zitten er twee voordelen aan zeep en water. Ten eerste wast het al het vuil weg waar anders virusdeeltjes in verstopt kunnen zitten. Maar nog belangrijker: het is gewoon gemakkelijker om je handen gedurende twintig seconden volledig met water en zeep te bedekken dan met handgel.

Ziekteverwekkers ongevoelig

Het RIVM geeft nog een belangrijke reden voor het gebruik van zeep met water in plaats van handgel: bij te vaak gebruik van handgel, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Dit betekent dat in verloop van tijd ziekteverwekkers onvoldoende gedood worden door een handgel. Daarbij is het ook belangrijk op letten dat er op de handgel staat dat het desinfecterend is én dat er een toelatingsnummer op het etiket staat. Allen dan is bewezen dat het ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, doodt.

Bron: Facto

Ook interessant: