Handy-Clean zoekt 'superstofzuiger' voor vernield monument

Handy-Clean zoekt 'superstofzuiger' voor vernield monument

In het Wilhelminabos bij Dronten werd in juni een monument voor overleden kankerpatiënten vernield. Het monument bestond uit tientallen glasplaten met daarop duizenden namen. Nog maar twee van de 67 glazen panelen staan overeind. Het vernielde monument blijkt lastig op te ruimen maakte (link: https://nos.nl/artikel/2483674-superstofzuiger-gezocht-voor-vernield-monument-kankerpatienten text: NOS target: _blank) bekend. Volgens het schoonmaakbedrijf kan het nog maanden duren mede omdat het bedrijf geen apparatuur heeft die krachtig genoeg is om de splinters op te zuigen. Het bedrijf zoekt daarom naar een 'superstofzuiger'.

Het schoonmaakbedrijf begon twee weken geleden kosteloos aan het opruimen van de glasscherven. "Door de regen zakt dat glas steeds verder de zachte grond in," zegt Henk van Deenen van Handy-Clean tegen Omroep Flevoland. Volgens Van Deenen is er een "sterke afzuigapparatuur nodig en die hebben alleen rioleringsbedrijven." De partij is in gesprek, maar heeft nog geen geluk. KWF Kankerbestrijding, betrokken bij het monument, zoekt mee naar bedrijven die een superstofzuiger kunnen uitlenen.

Volgende stappen

Inmiddels heeft Handy-Clean zo’n twaalf tot dertien bakken voor glas opgeruimd. Nadat alle glassplinters zijn weggehaald, moeten de funderingen van de glasplaten ook nog uit de grond worden getild. ‘’Het vervelende is dat iedereen dit wil afronden, maar dat we afhankelijk zijn van anderen,’’ zegt Van Deenen. ‘’Ik ben geen tuinman, maar ik denk dat de enige manier is om echt al het glas daar weg te krijgen is om 5 tot 10 centimeter van de bovenlaag af te graven. We zijn hier nu ook over in gesprek met het KWF.’’