Jan-Wouter Derks over vloeronderhoud: "Strippen en conserveren bestaat niet"

Jan-Wouter Derks over vloeronderhoud: "Strippen en conserveren bestaat niet"

Alhoewel enkele opdrachten naar voren zijn geschoven vanwege de coronacrisis, wordt het komende vloerenseizoen volgens Jan-Wouter Derks van vloerspecialist Renhold ouderwets druk. Service Management sprak hem onder andere over de zomermaanden en de uitvraag van vloeronderhoud bij aanbestedingen. Volg Service Management op LinkedIn:

“Bij mij loopt het nog aardig door”, beantwoordt Derks als eerste de vraag hoe het gaat met hem en zijn bedrijf. “Ik heb elke dag mijn tien medewerkers nog aan het werk, alhoewel we wel wat aanpassingen hebben moeten doen. Met name op het logistieke vlak. Vroeger gingen we met zijn vijven met de bestelbus, nu gaan we apart in auto’s. Ik had er gelukkig nog een aantal tot mijn beschikking die we kunnen gebruiken.”

Een aantal scholen die al eerder vloeronderhoud wilden laten doen, meldde zich bij Renhold. “Die opdrachten heb ik naar voren kunnen schuiven en net als alle jaren probeer ik er meer naar voren in de planning te krijgen. Dat lukt slechts gedeeltelijk. Die vloeren pakken we, vanwege de activiteiten in de scholen, soms in het weekeinde of in de avond aan. Maar het merendeel blijft toch voor de zomermaanden gepland staan.”

Vroeger gingen we met zijn vijven met de bestelbus, nu gaan we apart in auto’s

Om de beurt koffie halen

Welke maatregelen heeft het vloeronderhoudsbedrijf genomen vanwege het coronavirus? In elke bedrijfsauto is desinfectiemiddel voor de handen aanwezig. De gezamenlijke bespreking voordat de medewerkers aan de opdracht beginnen, vindt plaats in de hal in plaats van de kantine van Renhold. “Met inachtneming van 1,5 meter. Om de beurt halen we koffie uit de kantine. We vragen ook onze medewerkers eerst de handen te wassen, voordat ze de auto in stappen.”

11 mei gaan de scholen weer open. “Mijn planning blijft hetzelfde, maar ik merk wel een toenemende vraag naar reguliere schoonmaak bij schoonmaakbedrijven die ons als vloerenspecialist inzetten. Ik hoorde zelfs van een dagschoonmaker die tussen de bedrijven door, meerdere keren ingezet wordt om de toiletten onder handen te nemen.”


Leestip: Richard Pronk: Vloeronderhoud in het onderwijs, hogeschoolwerk voor schoonmakers


Derks heeft nog volop werk, maar hij verwacht wel dat er klappen vallen onder onderaannemers. “Ik zie dat met name regionaal opererende schoonmaakbedrijven mensen die op de bank zitten zelf aan het werk zetten voor vloeronderhoud. Dat snap ik wel en ik heb er geen bezwaar tegen. Zolang ze maar de specialistische kennis over vloeronderhoud opdoen of al bezitten.”

Meer afstand tot het specialisme

In hoeverre wordt het vak van vloeronderhoud ook echt als specialisme gezien? Derks: “Twintig jaar geleden kregen zelfs rayonmanagers altijd een vloerencursus aangeboden en moesten ze ook, om het zelf te ondervinden, vloeren aanpakken. Dat hoeft niet meer, waardoor er meer afstand is tot het specialisme. Dat vind ik jammer.”

De afnemende vloerenkennis is ook terug te zien in schoonmaakaanbestedingen, waar schoonmaakadviseurs vaak strippen en conserveren opnemen. “Als ik dat jaarlijks zou doen zoals omschreven, dan weet ik dat er binnen vier à vijf jaar geen vloer meer over is. Terwijl je zo’n vloer twintig of zelfs dertig jaar mee wilt laten gaan.”

De afnemende vloerenkennis is ook terug te zien in schoonmaakaanbestedingen

Alleen praten over topcoaten en recoaten

Het zou daarom goed zijn als in schoonmaakaanbestedingen alleen de termen topcoaten en recoaten worden gebruikt. “Dat schept duidelijkheid. Bij topcoaten breng je de waslaag aan bovenop de vorige. Dat doe je ongeveer, afhankelijk van de staat van de vloer, vier à maximaal vijf jaar één keer per jaar. Met recoaten haal je al die waslagen eraf en begin je als het ware opnieuw. Dat is veel meer werk dan topcoaten, maar dat moet wel gebeuren eens in de vijf jaar.”

Omdat recoaten meer werk is, is het ook duurder dan topcoaten. “Daarom wordt al snel gekozen voor topcoaten. Maar als je dat keer op keer doet, hecht de was na vijf jaar niet meer. Dat moet ik vaak duidelijk maken. Vergelijk het met het schilderen buiten. Als de verf afbladdert kun je er dus niet meer overheen schilderen en moet je eerst de bestaande verf verwijderen.”

PVC-vloer een stuk duurder

Wat merkt Derks van de introductie van ‘onderhoudsvrije’ PVC-vloeren? “Nog niet zo veel. PVC is een stuk duurder dan linoleum en het staat ook vaak mooier. PVC heb je wel minder onderhoud aan, maar er kleven ook nadelen aan. Mocht iemand bijvoorbeeld met een kapot kastje een streep trekken over de vloer, dan is dit lastig te repareren. Terwijl je op een linovloer dan vaak nog wel kunt compenseren tijdens het aanbrengen van de waslaag.”

Ronduit dubieus wordt het als een schoonmaakbedrijf een PVC-vloer niet van een linoleumvloer kan onderscheiden. “Dat is wel eens gebeurd. Toen brachten ze op de PVC-vloer een waslaag aan. Die waslaag kun je niet verwijderen met bijvoorbeeld stripper, want dan heb je kans dat je de PVC-vloer helemaal kapot maakt. Gelukkig komen dit soort zaken niet heel veel voor.”

Ronduit dubieus wordt het als een schoonmaakbedrijf een PVC-vloer niet van een linoleumvloer kan onderscheiden

Vieze water afvoeren

Strippers om voorgaande waslagen van de linovloer af te halen, zijn milieuvriendelijker geworden, constateert Derks. “Echt agressieve strippers bestaan niet meer. Een jaar of vier à vijf jaar geleden zijn daar beperkende eisen aan gesteld. Toen werd ook het plan geopperd om het vieze water met de oude, eraf gehaalde waslaag op te vangen, maar dat plan is toen niet doorgezet. Ik verwacht dat dat ooit nog wel eens gaat gebeuren. Dan moet je dus eigenlijk je waterzuigers legen in een eigen tank die je in je bus hebt gemonteerd en dan afvoeren naar de afvalplaats.” Dan gaat het vooral over metaalgebonden polymeren waar dat goed voor zou zijn. “Die kom je nog op veel scholen tegen. Bij het strippen komen die metaalgebonden polymeren los.”

Hechting ‘groene’ polymeren houdt te wensen over

De strippers die tegenwoordig op de markt zijn, zijn veelal biologisch afbreekbaar. Derks: “Ik zie dat fabrikanten ook ‘groene’ polymeren op de markt brengen, maar onze ervaring is tot nu toe dat de hechting daarvan op bestaande polymeren te wensen overlaat.”


Lees ook: De laatste trends en innovaties op het gebied van specialistisch vloeronderhoud


Renhold probeerde zelf een aantal jaren geleden i-wax in de markt te zetten. Een beproefd concept in Zweden, waar schoonmakers meteen in de dagelijkse schoonmaakronde ook de vloeren lichtjes in de was zetten. “In één moeite door. Maar omdat we in Nederland vaak resultaatgerichte schoonmaak kennen, sloeg het jammer genoeg niet aan. Wie alleen in een klaslokaal hoeft te kijken of deze is gebruikt, heeft geen zin om dan alsnog de vloer te doen. Ook al is dat met onze methode beter voor de vloer.”

We komen het vaak tegen dat schoonmakers gewoonweg beginnen aan de klus. Zonder enige kennis

Richtlijn voor vloeronderhoud

Derks pleit tot slot voor een richtlijn vanuit branchevereniging zoals OSB of SieV over vloeronderhoud. “Naast het door elkaar halen van topcoaten en recoaten en het verkeerde gebruik van de termen strippen en conserveren, komen we ook veel tegen dat schoonmakers gewoonweg beginnen aan de klus. Zonder enige kennis. Met een kopje waarin stripper is gedaan, proberen ze er waslagen af te krijgen. Maar als je dat bijvoorbeeld op één punt doet, laten de verbindingsstukjes die de polymeren waslaag aan elkaar verbinden los en krijg je verglazing. Hoe vaak we al niet tegen zijn gekomen dat we als specialisten alsnog worden opgeroepen omdat het op die manier is misgegaan. Eigenlijk is de vloer dan naar de Filistijnen. Zonde.”


Over de zomer van 2018

Vloerspecialisten herinneren zich de zomer van 2018 maar al te goed. “Het was heel warm en dat wekenlang. Zodanig dat de waslaag niet goed wilde hechten. De waslaag vloeide namelijk niet uit. Van narigheid gingen sommige schoonmaakbedrijven de vloeren ‘s nachts in de was zetten, maar dat was ook geen oplossing. Want dan daalde de temperatuur slechts een paar graden en was het nog steeds heel warm. Hoe wij het destijds hebben aangepakt? We hebben onze was een heel klein beetje aangelengd met water. Dat kan niet met elke soort was, maar wel met de was die wij hanteren. Daardoor wordt de droogtijd wat vertraagd en dat kwam de hechting ten goede.”


Lees meer over vloeronderhoud: