Schoonmaak- en reconditioneringsbedrijven aan de slag na watersnood in Limburg

Schoonmaak- en reconditioneringsbedrijven aan de slag na watersnood in Limburg

**Nu het water uit de Limburgse straten is weggetrokken, is het tijd om op te ruimen en schoon te maken. Reconditionerings- en schoonmaakbedrijven rukten de afgelopen week massaal uit om de getroffen ondernemers en inwoners te helpen bij de immense klus. "Het is gekkenwerk."**

Dolmans: "De solarideit vind ik mooi"

Dolmans Calamiteiten Diensten is met man en macht aan de slag in Limburg. Algemeen directeur Rob Meershoek vertelt aan lokale omroep 1Limburg: "We hebben negentien vestigingen in het hele land en 350 medewerkers. Daarvan zijn er nu ongeveer 50 volop bezig in Limburg. Onder hen mensen uit Groningen die hun vakantie verschuiven om te komen helpen."

Wat hem opvalt, is het begrip onder de gedupeerden. Het reconditioneringsbedrijf kan immers niet overal tegelijk zijn, en moet soms dus ook mensen teleurstellen. "'Bij mij staat alleen de kelder onder water, dus help eerst maar de mensen die zwaarder zijn getroffen'. Dat horen we vaker als we bellers aan de lijn krijgen die om hulp vragen", zegt Meershoek in het interview. "Die solidariteit vind ik mooi. De verwaterde kerstversiering komt later wel aan de beurt."

Kärcher en Fortron schieten Ronald McDonald te hulp

Eén van de vele getroffen locaties in Limburg is Ronald McDonald Kindervallei. Onder meer Kärcher en Fortron hebben de afgelopen week hun handen flink uit de mouwen gestoken, zo valt te zien op een filmpje dat Kärcher op LinkedIn plaatste:

Fortron deelde het filmpje, en schreef daarbij: "Zoals op veel plekken in Limburg heeft het vele water van de afgelopen dagen ook de Ronald McDonald Kinderfonds Kindervallei getroffen 😢 Afgelopen weekend zijn onze collega’s, samen met anderen van o.a. Kärcher Nederland en Parkstad Inspecties druk in de weer geweest met het herstellen van de schade. Dat deze warme en fijne plek maar weer snel gezinnen met een ziek of zorgintensief kind en jongeren met een beperking mag ontvangen ❤️"

Schoonmaakbedrijf R. Janssen: "Het is gekkenwerk"

Ook Schoonmaakbedrijf R. Janssen draait overuren. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt rayonmanager Maurizio Janssen in een rapportage van SBS6. Hij staat bij een ondergelopen parkeergarage in Maastricht, waar het water uit gepompt moet worden. "Alles ligt onder water. Het is gekkenwerk!"

De beelden worden gedeeld op LinkedIn door Sebastiano Janssen met de tekst: "SBS6 kwam vandaag een kijkje nemen bij onze werkzaamheden in Maastricht. Wat zijn we trots op onze #schoonmaakhelden die alle gedupeerden van de schades proberen te helpen. Wij wensen alle gedupeerden veel succes en sterkte in deze moeilijke periode."

Nederlandse Arbeidsinspectie start landelijke rolsteigercontrole

Nederlandse Arbeidsinspectie start landelijke rolsteigercontrole

Eind deze maand start de Nederlandse Arbeidsinspectie met een nieuwe reeks landelijke controles op rolsteigers. Vorig najaar bleek het merendeel van de rolsteigers niet volgens de regels en gebruiksaanwijzing te zijn opgebouwd.

Steeds meer graffiti op treinen kost miljoenen aan schoonmaak

Steeds meer graffiti op treinen kost miljoenen aan schoonmaak

Het aantal treinen dat wordt beklad met graffiti blijft stijgen, bevestigt NS-woordvoerder Erik Kroeze aan journalist Jim Jansen in een uitzending van NPO1 Radio Spraakmakers Uitzendbureau. Het hield Jansen al langer bezig, gezien hij dagelijks in de trein zit. En al die graffiti, dat kost jaarlijks nogal wat aan schade.

Niklaas Larkens wint NK Glazenwassen 2024

Niklaas Larkens wint NK Glazenwassen 2024

Niklaas Larkens van De Jong Facilitaire Diensten is op 6 november in Expo Houten tijdens de Schoonmaak Vakdagen uitgeroepen tot beste glazenwasser van Nederland. Vlak na het ontvangen van deze eer sleepte hij ook nog de eerste prijs binnen bij het NK Snelglazenwassen.

Internetconsultatie vernieuwde eindtermen Basisvakopleiding glazenwasser

Internetconsultatie vernieuwde eindtermen Basisvakopleiding...

Uit een onderzoek in 2022 bleek dat bedrijven en opleiders ontevreden zijn over de aansluiting van de eindtermen voor de basisvakopleiding glazenwasser (en hierdoor het examen én de opleiding) bij de huidige beroepspraktijk. De RAS (Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche) heeft samen met werkgevers, waaronder een delegatie van het platformbestuur Glas & Gevel (AWOG), gewerkt aan een nieuw voorstel om de eindtermen beter te laten aansluiten bij de huidige praktijk.