Arbeidsinspectie: "Glasbewassing doe je niet zomaar"

Glasbewassing is een vak apart, ook binnen de schoonmaak. Het specialisme kent dan ook zijn eigen arbeidsrisico's, zoals werken op hoogte en fysieke belasting. Werkgevers in de glasbewassing moeten zich daarom aan strikte regels houden. De Nederlandse Arbeidsinspectie trekt momenteel het land door om te controleren hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Voor elk gebouw waar een glasbewasser de ramen lapt, moet een werkgever een aparte Object Risico Inventarisatie- en Evaluatie opstellen. Zo weten de werknemers precies welke regels en risico’s er gelden bij elke gebouw waar ze schoonmaken.

Arbeidshygiënische strategie

Daarnaast ben je als werkgever verplicht om bij elk object de arbeidshygiënische strategie te volgen. Dat betekent dat je altijd de meest veilige werkmethode voor de glasbewasser kiest. Kun je bijvoorbeeld werken met een hoogwerker? Dan is dat een veiligere optie dan werken volgens de wassteelmethode.

Werken met een wassteel

Werken met een wassteel is fysiek zwaar. Als je dus wel gebruik maakt van deze methode, dan moet in de RI&E duidelijk aangegeven worden wat de reden daarvan is. Ook geef je aan hoeveel uur een werknemer maximaal mag werken volgens deze methode. Bij een werkhoogte tot 3,5 meter zijn er geen beperkingen. Maar bij een werkhoogte van 3,5 tot 7 meter, mag een glasbewasser maar maximaal vier uur werken. Bij een hoogte hoger dan 7 meter, is dat enkel twee uur.

Wassteel app

Met alle beste bedoelingen, kun je op een werkdag gemakkelijk de tijd vergeten. Om het bijhouden van de gewerkte tijd gemakkelijker te maken, heeft Schoonmakend Nederland de gratis Wassteel app ontwikkeld. In de app selecteer je op welke hoogte je werkt en start je de timer. De app geeft vervolgens aan wanneer je de maximale tijd is bereikt.

Glasbewassing doe je niet zo maar

In een informatieve video op LinkedIn vertelt Arbeidsinspecteur Demir precies waar glasbewassingsbedrijven aan moeten voldoen en waarom dat zo belangrijk is.