Erica Ronken was het ziek zijn beu

Erica Ronken was het ziek zijn beu

Sommige mensen laten zich door tegenslagen breken, maar niet Erica. Eric Ronken (53) overwon dertig jaar WAO, overleefde kanker en stapte uit haar rolstoel. Om daarna te werken als Care on Track-medewerker bij Vebego Cleaning Services waar ze het interieur van NS-treinen schoonhoudt. ''Mij krijg je niet klein!''

Ronken was het ziek zijn beu. Ze had het helemaal gehad met de rolstoel en beperkingen en doorliep een intensief traject en haar kansen keerden. Een droombaan is niet altijd makkelijk te vinden, maar participatiecoach Nicole Warren, Senzer, vond wat Ronken zocht. Het Care on Track-team van Vebego Cleaning Services. “Ik voelde me direct als een vis in het water. Het is hier een grote familie. Een leuke tijd. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk toe, mede dankzij de begeleiding van Maarten Cobben, van Vebego Participatie. Als er iemand een stimulans is, dan is het Maarten wel. Mijn werk? Veel van mijn dagen krijgen een tien. Evenals mijn collega’s”, aldus Ronken.

Anekdotes uit de trein

In de trein maakt Ronken veel mee. Ze heeft ook veel anekdotes: “Vooral de ontmoetingen zijn bijzonder. Leuke mensen in de coupé. Zo raakte ik aan de praat met een jongetje dat naar het kasteel ging waar Sinterklaas logeerde, in Helmond. Goh, daar woon ik ook. Waarop het jongetje zei: zullen we samengaan? Zijn vader en moeder moesten lachen. Ik ook.”

Alsof je plannen vleugels krijgen.

Erica Ronken

Nieuwe stap

Ronken wil vooruit en bij Vebego Cleaning Services gaat ze als een trein. Ze schakelt moeiteloos een tandje bij, want Ronken gaat nog zestien uur per week extra werken, als budgetcoach, ook bij Vebego. ‘’Dat valt goed te combineren met mijn werk op de trein.’’ Onlangs heeft Ronken het contract getekend. “Ik weet wat tegenslag is en kan mij inleven in anderen. Als budgetcoach kan ik mensen helpen met het vinden van financiering. Ik wijs ze de weg naar gratis plekken en naar bewindvoering. Als ik kan helpen, dan doe ik dat. Met dank aan mijn vader. Hij heeft mij de opleiding tot budgetcoach cadeau gedaan.”

Mooie ontmoeting

“Ik heb nóg een mooie ontmoeting gehad in de trein. Dat was met Evert Aarts, klantdirecteur NS van Vebego Cleaning Services. Ik ging onbewust naast hem zitten en, na een bijzondere kennismaking, vertelde ik hem over mijn plannen om budgetcoach te worden bij Vebego. Hij was een en al oor. Van het een kwam het ander. Zulke ontmoetingen kunnen je toekomst een handje helpen. Alsof je plannen vleugels krijgen.”

Vlog

Ronken heeft haar rolstoel aan de wilgen gehangen en haar ziekte gedag gezegd. Deze budgetcoach met een passie voor treinen geniet van haar leven. Met volle teugen helpt zij anderen hun geldzaken op orde te krijgen. Binnenkort verschijnt haar eerste vlog. Over geld.