Captains of Cleaning gaat in op duurzaamheid en ontwikkelingen in de branche 

Captains of Cleaning gaat in op duurzaamheid en ontwikkelingen in de branche 

Op 12 oktober komt Captains of Cleaning, met vertrouwd presentator Rens de Jong, terug. In de uitzending komen actuele inzichten en experts in de schoonmaakbranche aan bod. Deze keer is er aandacht voor de toekomst van afval scheiden, overnames in de branche en de verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen.

In de uitzending wordt dieper ingegaan op de wereld van afval scheiden. Daarbij zijn Maurice Goudsmith, Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement bij de Rijksoverheid, en Charles Vinke, Directeur Twente Milieu, aanwezig. Tijdens het gesprek wordt verder ingegaan op hoe goed we in staat zijn om afval te scheiden en hoe het als grondstof gebruikt kan worden. 

Ontwikkelingen in de branche

De schoonmaakbranche krijgt met veel overnames te maken. De Jong gaat in gesprek met Nick van der Sluis die het bedrijf van zijn ouders recent overnam. Ook Betina Spel is te gast. Vorig jaar werd Breedweer Facilitaire Diensten de eigenaar van haar bedrijf De Ster uit Hengelo. Tijdens het gesprek blikt Spel terug op deze overname. Jim van Heiningen neemt ook plaats aan tafel en vertelt over zijn bedrijf.

De uitzending vindt plaats op 12 oktober van 10.00 tot 11.00 uur en is live te volgen via Captains of Cleaning of via de LinkedInpagina

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Het aantal blikjes dat in het zwerfafval wordt gevonden, was in de eerste helft van dit jaar 64 procent lager dan twee jaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds april 2023 zit op bijna alle blikjes 15 cent statiegeld.

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Ondanks maatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief. Het verbranden van zoveel plastic in afvalverbrandingsinstallaties is volgens haar "al langer zorgelijk".

Losse glitters gaan in de ban

Losse glitters gaan in de ban

Glitters geven aan menig kinderpartijtje of carnavalsfeest een extra feestelijk tintje. Veel mensen weten wel dat het flink wat moeite kost om een ruimte, waar uitbundig is gestrooid met glitters, weer blinkend schoon te krijgen. Wat minder mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom is het vanaf half oktober verboden in de Europese Unie om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan bijvoorbeeld wasverzachters en cosmetica, ook wel microbeads genoemd, is vanaf dat moment niet meer toegestaan.

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche 

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche

Het besparen van kostbare bronnen zoals water tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp en er worden veel stappen gezet. Ook worden er stappen gezet in de branche. Een van de recente ontwikkelingen is die op het gebied van duurzame verpakkingen. Interclean sprak met Lisa Sligting, Sustainability Manager bij NVZ, over de trends, uitdagingen en toekomst van duurzame verpakking in de schoonmaak- en hygiënesector.