NewBees helpt Vebego bij het bieden van een sociaal veilige werkplek

NewBees helpt Vebego bij het bieden van een sociaal veilige werkplek

Ruim tien jaar is Vebego Cleaning Services verbonden aan de NS. Mark Olthof, operationeel manager van Vebego Cleaning Services, is vanaf het begin hierbij betrokken en stuurt nu zeven locaties in Zuid-Nederland aan. Business Unit NS startte vorig jaar een traject met NewBees, om de aandacht te vestigen op sociale veiligheid van medewerkers. Olthof is te spreken over dit project. "Zij reikten de handvatten aan om te werken aan een nog betere werkplek."

Het NewBees Champions Programma zet veranderingen in gang, voor de opdrachtgever, maar ook voor de medewerkers. Acceptaties, begrip en duidelijkheid zijn drie belangrijke begrippen om een sociaal veilige werkomgeving te creëren. “Dat wat je niet begrijpt, kun je soms moeilijk accepteren. Mensen verschillen van elkaar en NewBees maakt die verschillen bespreekbaar. Wij gaan voor inclusie en willen niemand buitensluiten”, vertelt Olthof in een verhaal op de site van Vebego. “Het mooiste voorbeeld vind ik ons team in Roosendaal. Toen we twaalf jaar geleden startten, was dat een team waarin de voor toen typische fulltime werkende mannen schoonmaakten. Geleidelijk aan hebben we wat dames aan dat team toegevoegd. Om tot een mix te komen.” De verandering had wat tijd nodig. “Gaandeweg ging het steeds beter en nu hebben we een team dat veel meer in balans is.”

Medewerkers mogen zich uitspreken

Prettig vindt hij ook dat het traject met NewBees maatwerk is. Hij vervolgt: “Het NewBees Champions Programma was – en is - een mooie volgende stap in dat veranderproces. Medewerkers leren elkaars grenzen kennen en accepteren nog beter dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. Zo kunnen ze rekening houden met elkaar. NewBees heeft ons daarbij geholpen met een paar groepssessies en opvolgoefeningen. Medewerkers weten nu dat ze zich mogen uitspreken als ze zich ergens niet prettig bij voelen. Dat was eerder veel minder het geval en dat is dus winst.” Olthof geeft aan dat begrip hebben voor elkaar cruciaal is: “We hebben elkaar allemaal hard nodig om te presteren en begrip voor elkaar helpt daarbij.”

Lees ook