Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV dringt bij regering aan op wettelijk rouwverlof

Vakbond CNV roept het kabinet op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. De aanleiding voor de oproep waren cijfers van het CBS waaruit blijkt dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig is na het verlies van een naaste. ''Deze CBS-cijfers onderstrepen wat wij al jaren zeggen: een wettelijk rouwverlof voor werknemers die een dierbare verliezen, is noodzakelijk'', aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Onderzoek van de vakbond toont aan dat 37 procent van de rouwende werknemers te snel aan het werk is gegaan na het verlies en ook krijgt 10 procent te maken met een burn-out. Meer dan een kwart van de werknemers neemt nu vakantiedagen op omdat ze anders niet aan rouwen toekomen. Fortuin voegt toe dat ‘’vakantie om te ontspannen is, niet om de rouwarbeid te verrichten.’’ 

Vooruitgang in verandering

Volgens de vakbond maakt het kabinet weinig haast met rouwverlof. De overleggen verlopen moeizaam en slepen al jaren voort. "Geen rouwverlof zorgt er in de praktijk voor dat mensen maanden kunnen uitvallen. Een drama voor werkenden zelf, maar ook voor de werkgever: die kampt met hoge verzuimkosten die makkelijk te voorkomen waren", aldus Fortuin. Ondertussen zet de vakbond zich in voor een rouwverlof in de cao. ‘’Dat hebben we nu al in meerdere cao’s afgesproken en is een belangrijke inzet voor het komende cao-seizoen. Maar niet iedereen valt onder een cao. Daarom roepen wij de minister op om een wettelijk rouwverlof voor alle werkenden zo snel mogelijk in gang te zetten", aldus de CNV-voorzitter.