Mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen moet aantrekkelijker worden

Mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen moet aantrekkelijker worden

Het moet voor werkgevers simpeler en aantrekkelijk worden om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Daarvoor moet het Wetsvoorstel vereenvoudiging banenafspraak en quotum regeling gaan zorgen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft dit wetsvoorstel deze week aan de Tweede Kamer aangeboden. Een van de punten in het voorstel is om werkgevers langer recht op loonkostenvoordeel te geven als zij iemand uit de banenafspraak aannemen.

Momenteel krijgen werkgevers maximaal drie jaar loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de banenafspraak. Dit voordeel kan oplopen tot 2000 euro per werknemer per jaar. Minister Schouten wil dat werkgevers dit voordeel houden zolang de werknemer in dienst blijft. Bovendien hoeven werkgevers en werknemers ook geen speciale verklaring meer aan te vragen bij UWV om loonkostenvoordeel te krijgen. Dit zorgt voor minder administratieve lasten. Het is de bedoeling dat deze wijzigingen per 2025 ingaan.

De banenafspraak is in 2013 gemaakt door kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Zij spraken af beiden te zorgen voor 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking bij gewone werkgevers. Dat aantal willen ze in 2026 bereiken. Eind 2022 stond de teller op ruim 81.000 banen. Het kabinet wil toe naar één banenafspraak voor alle werkgevers. Overheidswerkgevers zullen eerst meer banen moeten creëren, voordat dit onderscheid tussen de markt en de overheid verdwijnt.    

Quotumregeling

De banenafspraak kent een quotumregeling. Lukt het werkgevers niet om de afgesproken aantallen banen te halen, dan volgt een heffing. In de nieuwe wet blijft de quotumregeling bestaan. Wat wel verandert is dat werkgevers die goed presteren een bonus krijgen. Zij ontvangen dan een hoger loonkostenvoordeel banenafspraak. Zo worden bedrijven beloond die meer werknemers met een beperking in dienst nemen.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) is blij dat werkgevers in de afgelopen jaren al veel extra banen hebben gerealiseerd. “Het betekent dat meer mensen mee kunnen doen in de samenleving en zichzelf kunnen ontwikkelen. Want werk is meer dan alleen een salaris. Het gaat om je talenten kunnen ontplooien, nieuwe dingen leren en sociale contacten opdoen. Ik vind het belangrijk dat we verder toewerken naar die inclusieve arbeidsmarkt, met gelijke kansen voor iedereen.”

Lees ook: