Ondernemers geven hun bedrijfssituatie een dikke voldoende

Ondernemers geven hun bedrijfssituatie een dikke voldoende

Ondernemers zijn een stuk positiever over de staat van hun bedrijf dan een jaar geleden. Ze beoordelen die gemiddeld met een 7,5 als rapportcijfer en dat is een stuk hoger dan het cijfer van een jaar geleden: 7,2. Vooral de zakelijke dienstverlening en detailhandel zijn positiever. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een onderzoek onder 1400 ondernemers.

Ondanks het toegenomen vertrouwen gaat het bij één op de tien ondernemers niet goed. Dat speelt met name in de horeca waar het gemiddelde rapportcijfer op 6,9 ligt en een kwart van de ondernemers een onvoldoende geeft. Dat is het laagste van alle sectoren.

Het eigen welbevinden is ook wat gestegen, van een 7,5 (vorig jaar) naar een 7,7. Vooral ondernemers in de zakelijke dienstverlening en in sport, cultuur en recreatie voelen zich beter. Toch geeft één op de tien een 5 of lager, in de horeca is dat zelfs één op de vijf. Veelgehoorde klachten zijn hier spanning en stress.

Het merendeel van de ondervraagden verwacht geen financiële moeilijkheden of problemen in de komende zes maanden. Bijna één op de tien rekent daar wel op, voornamelijk door de stijgende kosten. Ook maken ze zich zorgen over het vinden en behouden van klanten, het verdienmodel en de winstgevendheid van het bedrijf.

Schulden

Het gros van de ondernemers zegt in staat te zijn maandelijks de lasten op te hoesten, terwijl 7 procent aangeeft betaalachterstanden of schulden te hebben, met name bij de Belastingdienst. Het draait dan om het terugbetalen van coronasteun of uitgestelde belastingen, minder verkopen en/of lagere omzet en hogere gas-, energie- en brandstofprijzen. Bij een kwart van hen leidt dat tot grote problemen.

Lees ook: