Mensen met hoge nood kunnen goed terecht in West Maas en Waal

Mensen met hoge nood kunnen goed terecht in West Maas en Waal

Het zal je maar net gebeuren: ben op pad, moet je ineens heel nodig naar de wc. Vooral ouders met jonge kinderen hebben wel eens te maken met deze uitdaging. Want waar vind je snel een openbaar toilet? De Maag Lever Darm Stichting doet jaarlijks onderzoek naar de mogelijkheden om elders dan thuis naar de wc te gaan. Grote winnaar van dit jaar is de Gelderse gemeente West Maas en Waal. Daarna volgen Amersfoort en Veere, dat vorig jaar nog als de beste plaats voor mensen met hoge nood uit de bus kwam.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de organisatie achter de HogeNood-app doen jaarlijks onderzoek naar de mogelijkheden om elders dan thuis naar de wc te gaan, betaald of gratis. Zij doen dat onder meer om aandacht te vragen voor de Nederlanders die er door het toilettekort minder vaak op uit durven. Ze baseren de gegevens op de wc's die je via de HogeNood-app kunt vinden.

Beschikbaarheid gaat vooruit

Het Brabantse Steenbergen heeft de top weliswaar niet gehaald, maar verbetert van alle gemeenten het snelste. Ze klauterde driehonderd plekken omhoog naar plaats 28. Over de hele linie gaat de beschikbaarheid van toiletten er iets op vooruit. De onderzoekers geven de 'toiletvriendelijkheid' dit jaar een 4,7 na de 4,5 vorig jaar.

Het aantal wc's dat je inmiddels in de HogeNood-app kunt vinden is opgelopen tot 8300. Leonie Klabbers, adjunct-directeur van de MLDS heeft daar wel een verklaring voor. "De stijging is vooral het gevolg van meer lokaal beleid, meer gemeenten die partner zijn van de HogeNood-app en betere navolging van de toiletnorm: om de vijfhonderd meter een toilet in stads- en dorpscentra.” Ze maakt wel een kanttekening: enkele gemeenten doen veel, wat zorgt voor een positief resultaat, terwijl er “veel te veel gemeenten in gebreke blijven.” Een 4,7 is nog geen voldoende, benadrukt ze.

Parijs scoort beter

Klabbers zegt dat één op de drie mensen door het geringe goed toegankelijke wc's een mindere levenskwaliteit ervaart. Nederland steekt soms schril af bij andere oorden. "Zo zijn in Parijs 750 openbare toiletten voor twee miljoen mensen, en heeft Nederland er 700 voor achttien miljoen. Daarvan zijn er ook nog eens 220 urinoir en maar 176 rolstoeltoegankelijk."

Lees ook:

Lees meer over