3D-geprint toilet zou waterverbruik drastisch kunnen verminderen 

3D-geprint toilet zou waterverbruik drastisch kunnen verminderen 

De hoeveelheid water die nodig is voor het doorspoelen van een openbaar toilet kan drastisch worden verminderd met behulp van een nieuw 3D-geprint model dat in China is uitgevonden. Het toilet, bedacht door Yike Li van de Huazhong Universtity of Science and Technology in Wuhan, is gemaakt van een combinatie van plastic en hydrofobe zandkorrels, waardoor het een poreuze structuur heeft. Het toilet is behandeld met siliconenolie die in de "poriën" dringt. Dit silicium zou een anti-aanbak "schild" moeten creëren. "Het verminderde spoelvolume zou resulteren in minder waterverspilling tijdens het transport naar de verwerkingsfaciliteiten, waardoor transportkosten worden bespaard," aldus Li.

Onderzoekers voerden een spoeltest uit op een klein model van het Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet. Ze onderwierpen het oppervlak aan een reeks kleverige substanties, waaronder modderig water, melk, yoghurt, honing en een met zetmeel gevulde gel. Vervolgens spoelden ze de unit door met acht liter water - en het toiletoppervlak kwam elke keer schoon terug. Wetenschappers testten het toilet ook door het opzettelijk te beschadigen met een stanleymes en het meer dan 1000 keer met schuurpapier te wrijven. Het oppervlak bleef intact. 

Mogelijk voor openbare faciliteiten

Andere "antiaanbak"-toiletten zijn in de loop der jaren ontwikkeld met stoffen zoals Teflon, maar hebben in het verleden te lijden gehad onder een gebrek aan duurzaamheid. Hoe vaker dergelijke toiletten worden gebruikt, hoe minder glad ze worden, wat betekent dat de coating moet worden vervangen om effectief te blijven. Hoewel het 3D-geprinte toilet misschien te duur is voor huishoudelijke gebruikers, beweren de uitvinders dat het ARSSFT-toestel goed zou werken in openbare faciliteiten waar het zowel water als energie zou kunnen besparen.