3D-geprint toilet zou waterverbruik drastisch kunnen verminderen 

3D-geprint toilet zou waterverbruik drastisch kunnen verminderen 

De hoeveelheid water die nodig is voor het doorspoelen van een openbaar toilet kan drastisch worden verminderd met behulp van een nieuw 3D-geprint model dat in China is uitgevonden. Het toilet, bedacht door Yike Li van de Huazhong Universtity of Science and Technology in Wuhan, is gemaakt van een combinatie van plastic en hydrofobe zandkorrels, waardoor het een poreuze structuur heeft. Het toilet is behandeld met siliconenolie die in de "poriën" dringt. Dit silicium zou een anti-aanbak "schild" moeten creëren. "Het verminderde spoelvolume zou resulteren in minder waterverspilling tijdens het transport naar de verwerkingsfaciliteiten, waardoor transportkosten worden bespaard," aldus Li.

Onderzoekers voerden een spoeltest uit op een klein model van het Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet. Ze onderwierpen het oppervlak aan een reeks kleverige substanties, waaronder modderig water, melk, yoghurt, honing en een met zetmeel gevulde gel. Vervolgens spoelden ze de unit door met acht liter water - en het toiletoppervlak kwam elke keer schoon terug. Wetenschappers testten het toilet ook door het opzettelijk te beschadigen met een stanleymes en het meer dan 1000 keer met schuurpapier te wrijven. Het oppervlak bleef intact. 

Mogelijk voor openbare faciliteiten

Andere "antiaanbak"-toiletten zijn in de loop der jaren ontwikkeld met stoffen zoals Teflon, maar hebben in het verleden te lijden gehad onder een gebrek aan duurzaamheid. Hoe vaker dergelijke toiletten worden gebruikt, hoe minder glad ze worden, wat betekent dat de coating moet worden vervangen om effectief te blijven. Hoewel het 3D-geprinte toilet misschien te duur is voor huishoudelijke gebruikers, beweren de uitvinders dat het ARSSFT-toestel goed zou werken in openbare faciliteiten waar het zowel water als energie zou kunnen besparen. 

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Het aantal blikjes dat in het zwerfafval wordt gevonden, was in de eerste helft van dit jaar 64 procent lager dan twee jaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds april 2023 zit op bijna alle blikjes 15 cent statiegeld.

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Ondanks maatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief. Het verbranden van zoveel plastic in afvalverbrandingsinstallaties is volgens haar "al langer zorgelijk".

Losse glitters gaan in de ban

Losse glitters gaan in de ban

Glitters geven aan menig kinderpartijtje of carnavalsfeest een extra feestelijk tintje. Veel mensen weten wel dat het flink wat moeite kost om een ruimte, waar uitbundig is gestrooid met glitters, weer blinkend schoon te krijgen. Wat minder mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom is het vanaf half oktober verboden in de Europese Unie om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan bijvoorbeeld wasverzachters en cosmetica, ook wel microbeads genoemd, is vanaf dat moment niet meer toegestaan.

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche 

Het belang van duurzame verpakking in de schoonmaakbranche

Het besparen van kostbare bronnen zoals water tot het verkleinen van onze ecologische voetafdruk en het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp en er worden veel stappen gezet. Ook worden er stappen gezet in de branche. Een van de recente ontwikkelingen is die op het gebied van duurzame verpakkingen. Interclean sprak met Lisa Sligting, Sustainability Manager bij NVZ, over de trends, uitdagingen en toekomst van duurzame verpakking in de schoonmaak- en hygiënesector.