Vebego over inclusief werkgeverschap: "Het belangrijkste is om er te zijn voor het team"

Vebego over inclusief werkgeverschap: "Het belangrijkste is om er te zijn voor het team"

Al veertig jaar begeleidt Vebego mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om ook hen een kans op een goede baan te bieden. Dat doen ze via het initiatief Vebego Participatie. Op de website van het schoonmaakbedrijf vertellen teamcoach Paulina van der Graaf en teamleider Judy Hage over dit belangrijke werk.

Van der Graaf werkt als teamcoach bij Theater Zuidplein in Rotterdam. “In feite is het mijn taak om het werk goed te verdelen, maar het belangrijkste is om er te zijn voor mijn team. In mijn team werken onder andere mensen die geïmmigreerd zijn. Ze kennen de regels niet, de cultuur is anders en hebben vaak geen familie of vrienden in de buurt. Dat is eenzaam. Ik kom zelf niet uit Nederland, dus ik weet precies hoe dat voelt. Ik begrijp wat ze meemaken. En doordat ik al wat langer in Nederland woon, kan ik ze voor praktische zaken goed doorverwijzen naar de juiste instanties.”

Samen met haar leidinggevende Hage, die verantwoordelijk is voor een groter rayon, probeert ze mensen echt te helpen. Hage vertelt: “Aanpakkers hebben nou eenmaal een rugzak. Soms gaat deze open en vliegt er wat uit. Wij staan dan voor ze klaar, blussen brandjes en doen gewoon wat nodig is om ervoor te zorgen dat ze weer oké zijn.”

Verschillende culturen

Hage en Van der Graaf werken met mensen uit alle hoeken van de wereld en met allerlei uitdagingen. Dat was vooral voor Van der Graaf even wennen: “Aan best wat gedrag ligt cultuur ten grondslag, dus dan moet je dat wel begrijpen. Maar culturele verschillen waren mij minder bekend. Ik kom uit Polen. En het klinkt misschien gek, maar ik heb daar bijvoorbeeld nooit een moslim gesproken. En dan zijn er binnen de Islam ook nog veel verschillen.” Om zich hierin te verdiepen, deed ze een cursus die hier specifiek op die culturele verschillen in ging. “Zo weet je waar gedrag vandaan komt en kun je er meer rekening mee houden.”

Hage: “Zo’n training biedt handvatten en vervolgens bekijk je hoe je dit individueel moet toepassen. Als ik niet kan werken, zeg ik dat gewoon. Maar in veel culturen vinden ze dat spannend, want ze willen hun baan niet verliezen. Het is dan aan ons de taak om het op een andere manier aan te pakken, bijvoorbeeld door te vragen of ze nog iets leuks gaan doen. Als dat zo is, vraag ik ze gewoon niet om die dag te komen werken.”

Lees het hele verhaal bij Vebego >>

Lees meer: