Pat Schottler (Tennant) over toekomst schoonmaak: "Verandering zit eraan te komen"

Pat Schottler (Tennant) over toekomst schoonmaak: "Verandering zit eraan te komen"

Wat ligt er voor de schoonmaakbranche op de horizon? Schoonmaakmachineleverancier Tennant praat erover met vicepresident marketing van Tennant Pat Schottler. "Ook al is het onmogelijk om de toekomst van de schoonmaak volledig te voorspellen, recente innovaties, trends en uitdagingen laten zien dat verandering eraan zit te komen."

Schottler ziet de schoonmaakbranche vanuit veel verschillende hoeken, zoals sales, marketing, productie, ontwerp en support services. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat er gebeurt in de branche en ziet hij dat schoonmaakprofessionals hard werken aan het benutten van kansen op gebieden als slimme technologie en efficiëntie.

Automatisering is key

Volgens Schottler moeten schoonmaakorganisaties inzetten op innovatie. Datagedreven werken en automatisering kunnen namelijk de oplossing zijn om de basis efficiënter te maken. Denk aan consistentie van de schoonmaakkwaliteit, borging, personeelstekorten en de gestegen kosten. "De industrie focust niet meer alleen op de schoonmaakbeleving, maar ook op schoonmaken voor de verbetering van de gezondheid. Dit is sterk naar voren gekomen tijdens de Covid-19 pandemie. De pandemie heeft het belang benadrukt van 'echt schoon' in elke gedeelde ruimte. Schoonmaakmedewerkers moesten meer ruimtes grondiger schoonmaken. Dat terwijl het budget voor de schoonmaak gelijk bleef of zelfs lager werd, door gestegen personeelskosten en het personeelstekort."

Extra handen en data

Hoe kan automatisering helpen bij deze ontwikkeling? "Met aanhoudende personeelstekorten en een hogere verwachting van de schoonmaakkwaliteit, kunnen autonome schoonmaakrobots de schoonmaakmedewerker helpen met taken", aldus Schottler. "Dat gebeurt ook al. Deze machines storten zich bijvoorbeeld op de voeren, waardoor schoonmaakmedewerkers hun handen vrij hebben voor complexere taken. Ook voorzien veel machines in data van hun werkzaamheden die gebruikt kunnen worden voor de borging van de kwaliteit van de schoonmaak."

Lees het hele interview >>

Lees ook: