Griepepidemie houdt aan

Griepepidemie houdt aan

De griepepidemie die Nederland half januari in haar greep kreeg, is wel op haar retour maar nog steeds niet verdwenen. Deskundigen van gezondheidsinstituten Nivel en RIVM en van Erasmus MC zien het einde van de epidemie al een tijdje naderen, maar verdwijnen doet ze niet.

De experts zien over de afgelopen week nog te veel griepvirus in monsters die bij patiënten worden afgenomen om de epidemie tot geschiedenis te verklaren. Er is wel een 'dalende trend'. De cijfers die het Nivel elke week vrijgeeft, kunnen alleen bij benadering een beeld geven van de verspreiding van griepvirussen. De meeste mensen die griep krijgen, gaan namelijk niet naar de dokter en worden dus niet getest.

Tips voor de werkplek

Naast overkoepelende maatregelen, zoals goede ventilatie en goede, efficiënte schoonmaak, kunnen werknemers zelf ook gemakkelijke maatregelen nemen om collega's niet aan te steken met de griep.

  • Vraag zieke medewerkers om thuis te blijven zolang ze klachten hebben.
  • Maak medewerkers zelf verantwoordelijk voor de hygiëne van hun werkplek.
  • Geef medewerkers (desinfecterende) schoonmaakdoekjes, zodat zij aan het begin en aan het einde van hun werkdag hun bureau en toetsenbord kunnen schoonmaken.
  • Vermijd flexplekken en geef iedere medewerker een vaste zitplek.
  • Zet een flesje desinfecterende handgel op ieder bureau, zodat medewerkers even snel tussendoor hun handen kunnen reinigen zonder dat ze direct weer naar de wasbak hoeven te lopen.
  • Maak het voor gebruikers duidelijk wanneer een werkplek schoongemaakt is. Bijvoorbeeld met placemats of schuivertjes die van rood (vies) naar groen (schoon) veranderd kunnen worden.

Lees meer: