CWS Nederland geeft tips om ziekteverzuim te verminderen

CWS Nederland geeft tips om ziekteverzuim te verminderen

De r zit in de maand en dat betekent vaak dat mensen ten prooi vallen aan verkoudheid en griep. Een goede hygiëne helpt in de preventie. Belangrijk, want in veel sectoren is extra uitval door ziek personeel direct voelbaar, waaronder in het onderwijs. CWS Nederland geeft tips voor een schone schoolomgeving, die helpen om ziekteverzuim te verminderen.

Leerlingen en leerkrachten brengen een groot deel van hun dag door op school. Een goede hygiëne op school is dan ook belangrijk. Bacteriën en virussen krijgen minder kans om zich te verspreiden en dat leidt weer tot minder ziekteverzuim. Dat laatste is zeker van belang, als je je bedenkt dat het voortgezet onderwijs in 2022 te maken had met het hoogste ziekteverzuim in de afgelopen tien jaar. De Algemene Onderwijsbond meldt in een artikel dat meer werknemers zich ziek meldden en dat ze dat vaker deden. Het hogere ziekteverzuim levert niet alleen achterstanden en extra werkdruk op, het zorgt eveneens voor aanzienlijk meer verzuimkosten.

CWS Nederland geeft vier concrete adviezen die los van elkaar en in combinatie kunnen worden uitgevoerd om de hygiëne in het onderwijs te verhogen. De eerste tip is eenvoudig: let op goede handhygiëne. Regelmatig de handen wassen is het meest effectieve middel om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het voordeel van het gebruiken van een zeepschuimdispenser is dat je vijftig procent minder zeep en dertig procent minder water verbruikt.

Schoon toilet

Een schoon toilet doet wonderen. Een velletje toiletpapier en een klein beetje schuim met antibacteriële werking uit de toiletbrilreiniger is de ideale oplossing voor drukke toiletruimtes. Voldoende luchtverversing verkleint de kans op besmetting. Virussen verspreiden zich immers via aerosolen onzichtbaar door de lucht. Kies daarom voor een professionele luchtzuiveraar met virusdodende werking om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Droge en schone vloer

Je denkt er wellicht niet direct aan, maar ook schoonloopmatten zijn van belang. Zij beperken in de inloop van vuil en vocht en zorgen voor een nette en veilige entree voor jong en oud. Nog een voordeel: de vloer blijft schoon en droog, waardoor er minder kans is op uitglijden in de gang.

Lees ook: