'Wij streven naar schoonmaken zonder afval'

'Wij streven naar schoonmaken zonder afval'

Een einde maken aan wegwerpplastic, het onnodig vervoeren en verpakken, het gebruik van water en de uitstoot van CO2 verminderen. Dat is het streven van Greenspeed. "De afvalstroom moet sterk verminderd worden en uiteindelijk naar nul worden gebracht", vertelt CEO Michel de Bruin. "Hier streven wij naar met ons concept Waste-Free Cleaning."

Greenspeed staat bekend om haar Cradle to Cradle-filosofie. Michel: “Wij gaan voor hygiëneoplossingen met een positief en herstellend effect op mens en milieu. Hierbij streven wij naar het gebruik van gezonde en recyclebare materialen. Onze schoonmaakproducten produceren wij met biologische, natuurlijke grondstoffen. Als het schoonmaakproduct gebruikt is, keert het terug in het ecosysteem. Je spoelt het door het toilet of het wordt gebruikt als nieuwe grondstof voor hernieuwde producten.”

Probiotische bruistabletten

CEO Michel de Bruin (R) op Interclean 2024
CEO Michel de Bruin (R) op Interclean 2024

De schoonmaakproducten bevatten geen schadelijke en onveilige ingrediënten. “Met ons concept Waste-free Cleaning streven wij naar schoonmaken zonder afval. Wij hebben de Probio Rab-range ontwikkeld. Een range van vier producten: Probio Tab san, Probio tab Multi, Fizzy Flo en Fizzy Flush. Met onze probiotische tabletten maak je een interieur-of sanitairreiniger, een milde handzeep en een toilettab voor divers gebruik. Onze tab range is een duurzaam alternatief voor traditionele ready-to-use-reinigers. Doordat je de herbruikbare sprayflacon gebruikt heb je al veel minder afval en bovendien zijn de tabs verpakt zonder gebruik te maken van wegwerpplastic.”

De technieken en werking van producten zijn dusdanig geïnnoveerd en ontwikkeld, dat je met duurzame grondstoffen perfecte schoonmaakmiddelen kunt maken.”
— Michel de Bruin

Michel erkent dat er voorheen de nodige scepsis bestond over de effectieve werking van duurzame schoonmaakproducten, maar die scepsis is inmiddels verdwenen. “De technieken en werking van producten zijn dusdanig geïnnoveerd en ontwikkeld, dat je met duurzame grondstoffen perfecte schoonmaakmiddelen kunt maken. Onze ecologische detergenten bestaan uit ingrediënten van plantaardige oorsprong. Het zijn krachtige schoonmaakmiddelen zonder toxische stoffen waardoor ze beter zijn voor mens en milieu. Er is sprake van een heel snelle werking. De goede bacteriën laat je vrij op de schoon te maken oppervlakte en die eten direct de slechte bacteriën op. Zo is het voor de schoonmaker in één oogopslag duidelijk waar het vuil weg is.”

Ecologische detergenten: krachtig zonder toxische stoffen
Ecologische detergenten: krachtig zonder toxische stoffen

Blijvende werking

Nadat de schoonmaker is vertrokken blijft de probiotica in Greenspeedproducten doorwerken. Michel: “Je laat een residu achter op het schoongemaakte oppervlak. Die miljarden goede bacteriën blijven doorwerken net zolang ze vuil tegenkomen. Als je het dus elke dag gebruikt, krijg je geen opbouw van vuil en ook geen opbouw van vet.”

Volgens Michel vinden schoonmakers het prettig werken met de duurzame producten. “Het is niet schadelijk voor je handen of ogen en doordat het sterk geconcentreerd is, hoef je maar heel weinig te gebruiken. Door de snelle werking kan je makkelijk schoonmaken. De schoonmaker kan dus op een veel leukere en bovendien veiligere manier zijn of haar werk doen.”

Koraalherstel met Probio Tabs

Michel: "Met onze tab range gaan we nog een stap verder. Naast de milieubevorderende werking van de tabs willen we ook actief bijdragen aan een gezondere wereld, waarvan de oceaan een belangrijk onderdeel is. Daarom schenken we een deel van de opbrengst van de tabs aan Go Ocean. Een organisatie die zich toewijdt aan het herstel van marine ecosystemen, waaronder koraalriffen."

Dit artikel is gesponsord door Greenspeed