Nederlanders met minimumloon gaan er vanaf 1 juli op vooruit

Nederlanders met minimumloon gaan er vanaf 1 juli op vooruit

Werkenden die het minimumloon verdienen, gaan er minstens 38 euro op vooruit. Het nettosalaris stijgt per 1 juli met een toename van 1,89 procent, blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Visma | Raet. De aanleiding? Het stijgen van het bruto minimumuurloon van 13,27 euro naar 13,68 euro.

De huidige minimumstijging is een redelijk grote in vergelijking met de eerder door de politiek afgewezen verhoging. Gemiddeld was de netto stijging van het minimumsalaris de afgelopen vier jaar 1,56 procent. Voor de schoonmaakbranche betekent dit dat het gat tussen het minimum en het salaris in de branche weer een stapje kleiner wordt. Dat heeft implicaties voor het streven geen minimumloonbranche te zijn.

Minimumuurloon

Manager wet- en regelgeving bij Visma | Raet Fred Asbroek: “Het minimumloon wordt altijd verhoogd op 1 januari en 1 juli. Sinds afgelopen januari wordt er gewerkt met een minimumuurloon in plaats van een fulltime minimumloon, vanwege verschillen in de definitie van fulltime in diverse cao’s. Deze verandering zorgt ervoor dat iedereen met een minimumloon een vergelijkbare beloning ontvangt voor hun werk.”

Verschillen tussen 36-, 38- en 40- uurscontract

Asbroek legt verder uit: “Omdat medewerkers met een 40-uurscontract meer uren werken dan die met een 36-uurscontract, stijgt hun brutosalaris sneller. Dit verklaart waarom hun nettosalaris meer stijgt, zoals ook te zien zal zijn bij de aanstaande stijging in juli en die in januari 2025.” De verschillen:

  • Werkenden met een 36-urige werkweek zien een netto stijging van 38,13 euro (1,89 procent).
  • Werkenden met een 38-urige werkweek zien een netto stijging van 39,76 euro (1,91 procent).
  • Werkenden met een 40-urige werkweek zien een netto stijging van 43,32 euro (2,01 procent).

Bron: Flexmarkt

Lees meer: