Winnaar en runner ups Schoonmaker van het Jaar verkiezing vertellen

Winnaar en runner ups Schoonmaker van het Jaar verkiezing vertellen

Schoonmakers zijn essentieel. Zonder schoonmakers staat de wereld stil. Er wordt niet geopereerd in ziekenhuizen, de voedselproductie komt stil te liggen, bedrijven kunnen niet functioneren en reizigers worden niet blij van een vuil station of vervoersmiddel. Toch krijgt de schoonmaker weinig respect. Deze vreemde paradox moet worden doorbroken. Daarom vond dinsdag 18 juni weer de Schoonmaker van het Jaar verkiezing plaats. De winnaar en runner ups vertellen hun verhaal.

Tijdens de feestelijke uitreiking kregen de schoonmakers tastbaar de verdiende zichtbaarheid met een zilveren spel die ze, net als beveiligers, kunnen dragen. De zogenaamde hygiëneheld. Mede-organisator Petra de Bruin legt uit: "De hygiëneheld is een echt persoon, die reinigt en doorzettingsvermogen heeft en behulpzaam, enthousiast, flexibel, innovatief, kritisch, loyaal en oprecht is.”

Winnaar Jan Harkema: "Vak zo mooi"

De Schoonmaker van het Jaar is Jan Harkema geworden van het mkb-bedrijf SVP Schoonmaak. Hij werkt op tien objecten van schoon naar vuil, doet meer dan het werkprogramma aangeeft en veiligheid gaat voor alles. Huismeester Richard spreekt met veel lof over hem: “Jan denkt goed mee in oplossingen. Bewoners spreken Jan aan en maken een praatje met hem, hij heeft een luisterend oor en toont veel belangstelling. Dat wordt zeer gewaardeerd door de bewoners. Bewoners houden zelfs een inzamelingsactie voor hem om een kerstattentie te geven.” Jan is betrokken en positief. Ook over zijn werkgever SVP Schoonmaak: “Het is een fijn bedrijf om voor te werken. Het vak is zo mooi. Ik heb geen last van werkdruk. Als ik eerder had geweten hoe mooi dit werk is, had ik eerder willen overstappen.” 

Runner-up Martine: “Belangrijke schakel”  

Martine Verdonck heeftv de tweede plaats behaalt. Ze rijdt elke werkdag een uur heen en een uur terug om op haar werk te komen: Center Parcs Kempervennen. “Het object is haar tweede thuis. Ze is enorm betrokken en bevlogen. Haar multifunctionele inzet is een belangrijke schakel in het schoonmaakproces en gastbeleving”, verwoordt het juryrapport. Martine werkt bij een eigendienst: “Ze staat altijd klaar om collega's te helpen. Collega's dragen haar op handen, ze is dag en nacht bereid om in te vallen. Martines bijzonderheid zit ‘m in de verhoogde gastbelevingsscore en ze helpt de gasten op ieder gebied. Er zijn geen klachten, ze is altijd positief in gedrag en handelen en dat al bijna 25 jaar.” 

Runner-up Nancy: “Topcollega” 

Volop applaus en gejuich van de mannen van BRB Lube Oil Additives & Chemicals wanneer Nancy Meijer van mkb-bedrijf Blankers Schoon de kantine in loopt. Zij behaalde de derde plek in de verkiezing. “Als je hier binnenkomt, zorgt Nancy dat alles schoon is, in orde, tiptop, spic en span. We willen haar niet kwijt”, complimenteert Roger Dohman, vice president van BRB. Ook de jury is positief over Nancy: “Ze staat altijd klaar en doet dingen uit zichzelf. Ze is vriendelijk, betrokken, hulpvaardig, trots en de kwaliteit is top. Nancy vervangt de medewerker van de eigen facilitaire dienst van BRB en andersom. Uniek.” 

Lees meer: