Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Tilburg University en TNO onderzochten gezamenlijk welke Human Resource Management (HRM) praktijken werkgevers kunnen helpen bij het creëren van meer kansen voor kwetsbare groepen. Het onderzoek biedt inzicht in de verschillende manieren die inclusieve werkgevers belangrijk vinden. Denk aan zaken als aanpassingen van de werkplek en betrokkenheid van het management. Maar welke praktijken werken nu echt?

Impact op samenleving en organisatie

Praktijken die impact hebben op de samenleving, hebben een positieve invloed op het in dienst houden van kwetsbare groepen, zo blijkt uit het onderzoek. Denk hierbij aan het centraal stellen van inclusiviteit in de missie van de organisatie. Ook praktijken met impact op de organisatie, zoals gebruik maken van subsidies, heeft een positief effect. “Deze organisaties hebben bovendien een grotere intentie om in de toekomst wederom kwetsbare groepen aan te nemen,” benadrukt onderzoeker Amber Kersten. “En dat is de sleutel: zonder werkgevers is er geen werk.”

Sterke punten benadrukken

In samenwerking met het Career Jumpstart van Fontys Hogeschool hebben de onderzoekers specifiek gekeken naar een inclusieve organisatiecultuur die sterke punten centraal stelt van neurodivergente medewerkers. Denk aan mensen met ASS, ADHD of dyslexie. Hieruit kwam naar voren dat HR-professionals, leidinggevenden en de medewerkers zelf een grote rol spelen in het vormgeven van een dergelijke positieve cultuur.

Maatwerk essentieel

Om de resultaten te vertalen naar de praktijk, biedt het proefschrift een model dat bedrijven helpt te begrijpen welke HRM-praktijken cruciaal zijn in de verschillende fasen van het implementeren van inclusief werkgeverschap. Kersten: “Werkgevers die gericht HRM-praktijken toepassen, kunnen daadwerkelijk bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt. Waar ruimte is voor iedereen, ongeacht achtergrond of beperking. Maatwerk is daarbij essentieel, er bestaat geen one-size-fits-all. Wat effectief is hangt vaak af van de grootte van een organisatie en in welke context deze opereert. Het model laat daarnaast ook zien dat inclusief werkgeverschap een 'bumpy road' is, waarbij organisaties actief aan de slag moeten om inclusie op de agenda te houden.”

Lees meer:

Aanpassing taaltrajecten voor schoonmakers per 1 januari 2025

Aanpassing taaltrajecten voor schoonmakers per 1 januari 2025

In de schoonmaaksector werken veel mensen met verschillende achtergronden en vanuit verschillende culturen. Niet iedereen daarvan beheerst de Nederlandse taal voldoende. Om goed redzaam en professioneel bekwaam te zijn, is het belangrijk dat de communicatie op de werkvloer goed verloopt.

Blog Bert van Boggelen: Jullie werknemers, onze schoonmakers

Blog Bert van Boggelen: Jullie werknemers, onze schoonmakers

Als voorzitter van de Code Schoonmaak kom ik geregeld zaken tegen in samenwerkingen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers waar ik van ga fronsen. Onze overtuiging als code is dat we ingeleend personeel zoveel mogelijk dienen te behandelen als het eigen personeel. Zo zijn we groot fan van opdrachtgevers die schoonmakers ook een kerstpakket geven, uitnodigen voor het bedrijfsfeest, samen te lunchen en regelmatig gewoon een goed gesprek te voeren. Echter ontbreekt deze werkwijze nog wel eens in de praktijk.

CNV concludeert: "Omarm een kortere werkweek"

CNV concludeert: "Omarm een kortere werkweek"

Een kortere werkweek leidt tot 25 procent meer productiviteit per uur en een lager ziekteverzuim. Dit blijkt uit een analyse van CNV op basis van internationale onderzoeken.

ATALIAN zet zich in voor basisvaardigheden online gebruik

ATALIAN zet zich in voor basisvaardigheden online gebruik

Veel mensen hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, waardoor ze belangrijke kansen missen. Facilitair dienstverlener ATALIAN zet zich in voor dit probleem en wil een inclusieve werkomgeving creëren met een positieve impact op de maatschappij.