De bank onderzocht wat deze groep, jongeren met een MBO-opleiding, écht belangrijk vindt bij het zoeken naar werk.
Goed salaris belangrijkste, auto van de zaak niet
Op nummer één staat een goed salaris (80% noemt dit zeer belangrijk), gevolgd door vertrouwen van de leidinggevende (78%) en een vast contract (69%). Andere veelgenoemde wensen zijn nuttig werk doen waar collega’s iets aan hebben (59%), nieuwe dingen leren (58%) en gevarieerd werk (57%).
Minder belangrijk zijn zaken als een bijdrage aan een betere wereld (40%), inspraak in de inhoud van het werk (35%) en de werkplek zelf (23%). De auto van de zaak scoort met 7 procent het laagst.
Eerder een vast inkomen
Volgens ABN Amro is het vrij eenvoudig te verklaren waarom praktisch opgeleide jongeren meer belang hechten aan een goed salaris en zekerheid dan hun wetenschappelijk opgeleide leeftijdsgenoten: veel mbo’ers werken al op jonge leeftijd via BBL-trajecten, en zijn daardoor gewend aan een vast inkomen.
Ze ontwikkelen op jonge leeftijd een uitgavenpatroon en beginnen vaak eerder dan hbo- of wo-opgeleiden na te denken over grote financiële stappen, zoals het kopen van een huis. Dat maakt financiële stabiliteit en zekerheid extra belangrijk.
Ander beeld van jongeren
Dit onderzoek zet een ander beeld neer van wat jongeren belangrijk vinden in hun werk dan veel internationale studies, waarin vaak de nadruk ligt op duurzaamheid, maatschappelijke impact en een gezonde werk-privébalans. Volgens ABN Amro zijn die thema’s wel degelijk relevant, maar spelen ze voor mbo-opgeleiden vaak een minder grote rol bij de keuze voor een werkgever, dan voor wetenschappelijk opgeleiden.
Voor schoonmaakbedrijven ligt hier een kans. De zoektocht naar personeel is in de sector al jaren een van de grootste uitdagingen. Werkgevers in de schoonmaak doen er dus goed aan om te zorgen voor een sterke basis: geen loze beloftes of vage idealen, maar een helder takenpakket, perspectief op een vast dienstverband en een goede, voorspelbare beloning.
Bron: ABN Amro