Gesponsord

CEO Marlijn van Straaten: 'Vitam verbindt met echt lekker eten'

CEO Marlijn van Straaten: 'Vitam verbindt met echt lekker eten'

Vitam is de grondlegger van bewuste catering. Onder leiding van de nieuwe CEO Marlijn van Straaten wil Vitam echt lekker, duurzaam en gezond eten voor veel meer mensen toegankelijk maken. 'We willen goed doen voor de mens en de wereld, door bewuste keuzes te maken voor ons aanbod en onze bedrijfsvoering. En als we echt goed willen doen, dan moet de voedselketen anders worden ingericht.'

Marlijn is op 1 juli gestart als CEO van Vitam. In haar eerste weken heeft ze ervaren hoe Vitam bewuste keuzes maakt om veranderingen in gang te zetten. Dat betekent soms ook dingen anders doen dan anderen, bijvoorbeeld met het 'Land van Vitam'.

Land van Vitam

'Dit is een stuk landbouwgrond in Zuid-Limburg. Een lokale teler is daar, speciaal voor Vitam, overgestapt van traditionele naar regeneratieve landbouw', vertelt Marlijn. 'De oogst die van dit land afkomt, verwerken we in ons aanbod op de locaties in de omgeving.'

Zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, en met een polycultuur van planten, verbetert de teler het biosysteem, het watermanagement en de kwaliteit van de planten. 'Het kost tijd voordat de bodem is hersteld en er voor de teler voldoende oogst vanaf komt. Daarom bieden wij minimaal vijf jaar afnamegarantie.' 

Samenwerking met Boerschappen

Een ander initiatief betreft de samenwerking met Boerschappen. Deze partij heeft een versgroothandel opgezet met producten die rechtstreeks bij de boeren vandaan komen. Het zijn verse producten met een biologisch, PlanetProof of ander (top)keurmerk. Bovendien komen de producten uit het seizoen en zoveel mogelijk uit Nederland. Een gedeelte komt van regeneratieve telers. 'Wij zijn de eerste en voorlopig enige partner die inkoopt bij Boerschappen voor onze Vitam-locaties', laat Marlijn weten.

Dankzij initiatieven als het Land van Vitam en de samenwerking met Boerschappen, kan Vitam richting opdrachtgevers een gezond en duurzaam aanbod garanderen. 'En dat is belangrijk', stelt Marlijn. 'Wij dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een organisatie en aan het welzijn van hun medewerkers. En de gasten hoeven niet te kiezen, want Vitam heeft de bewuste keuzes al gemaakt. Je kunt gerust stellen: eet je bij Vitam, dan zit het goed.'

Ondernemerschap op locatie

Vitam maakt ook de bewuste keuze voor ondernemerschap op locatie. Medewerkers krijgen alle ruimte om in hun restaurant eigen keuzes te maken. 'We zorgen er wel voor dat de medewerkers op locatie de juiste ondersteuning krijgen, zodat onze aanpak "Good Doing Food" altijd geborgd is. Ik heb al veel bevlogen Vitammers ontmoet met passie voor eten en drinken. Zij zijn intrinsiek gemotiveerd om het verschil te maken. Zo zorgen we met ons aanbod en onze kookkunst voor echte verbinding binnen een werkomgeving.' 

Meer plantaardig

Vitam heeft als doel om in 2030 in het aanbod een eiwitverdeling van 75 procent plantaardig, 25 procent dierlijk te realiseren. 'Mensen bepalen zelf wat ze eten en drinken, maar we verleiden ze stapsgewijs naar meer plantaardig', aldus Marlijn.

Daarbij doet presentatie veel, zo vervolgt ze. 'Onze salade-/groentebar is het middelpunt van het buffet. Het aanbod is heel aantrekkelijk en daarmee verleiden we mensen tot gezondere en duurzamere keuzes. De basis is dat het eten en drinken echt lekker is. We zeggen er niet expliciet bij of iets plantaardig is. We maken wel plantaardige keuzes in de bereiding, bijvoorbeeld door plantaardige kookroom te gebruiken in gerechten; dat merkt een gast niet en het is toch weer een stap.'

Groeiambities, maar mens centraal

Sinds 1 juli is Marlijn van Straaten de nieuwe CEO van Vitam.
Sinds 1 juli is Marlijn van Straaten de nieuwe CEO van Vitam.

Marlijn vindt het, na amper de helft van haar eerste 100 dagen als CEO van Vitam, nog te vroeg om concreet invulling te geven aan de ambities van het bedrijf, maar ze heeft al wel duidelijke ideeën. 'We willen nog veel meer mensen kennis laten maken met eten en drinken dat écht lekker is en tegelijkertijd gezond en duurzaam. We zorgen nu met 300 restaurants dagelijks voor circa 30.000 gasten. Dat bereik willen we laten groeien.'

'Daarbij blijft de mens centraal staan', benadrukt ze. 'Wij staan voor goed werkgeverschap, ook op sociaal gebied. Dat is onder meer terug te zien in het hoge SR-percentage van 16 procent, en onze certificering voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen, op trede 3.'

Eten en verbinden

Het is duidelijk dat Marlijn in haar element is bij Vitam. 'Dit alles maakt me zo blij om terug te zijn in de hospitality en food. Hier maakt de mens het verschil. Het met liefde bereiden van eten dat voedt én verbindt. Op die manier willen wij mensen inspireren om goed te doen: voor zichzelf, voor anderen en voor de planeet.' 

Dit artikel is gesponsord door Vitam.