Provada
Elke maand een boek (blog Pieter van de Graaf)
Elke maand trakteer ik mezelf op een nieuw managementboek. In ons kantoor staat inmiddels een goedgevulde boekenkast. In deze blog deel ik 7 van mijn favoriete titels.
Elke maand trakteer ik mezelf op een nieuw managementboek. In ons kantoor staat inmiddels een goedgevulde boekenkast. In deze blog deel ik 7 van mijn favoriete titels.
Wat hebben een denker, een mopperaar en een bestuurswetenschapper met elkaar gemeen? Drie wijsgeren die mij heel recent hebben aangezet om deze dolgedraaide tijden in perspectief te plaatsen.
In 2007 begon ik als hoofdredacteur van Facto. Ik kende vrijwel niemand in de branche, wist weinig van het vak, maar toen mijn voorganger - recht tegenover mij aan het bureaublok - haar vertrek aankondigde dacht ik: best interessant dat facilitaire vak, laat ik een poging wagen.
Als docent heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over wat studenten motiveert en hoe ik hen het beste kan ondersteunen. Een theorie die mij hierbij enorm heeft geholpen, is de zelfdeterminatie theorie van Deci en Ryan. Deze theorie benadrukt het belang van intrinsieke motivatie en een balans van drie basisbehoeften: autonomie, competentie en verbondenheid.
Vorige week stond mijn telefoon roodgloeiend. 'Pauline, jij werkt toch zo hard aan CSRD, heeft dat nog wel zin?' 'De CSRD wordt uitgesteld, wat betekent dit voor ons?' 'Heeft dit invloed op ons duurzaamheidsbeleid?'
Als je 'contractmanager' bent, wat ga je dan precies doen als je morgenochtend op kantoor komt? Volgens de theorie gaat contractmanagement over 'alle activiteiten rondom het tot uitvoer brengen van de gemaakte contractuele afspraken' en 'het proces waarbij wordt bewaakt of alle partijen bij een overeenkomst voldoen aan hun verplichtingen'.
Facto's bloggers vertegenwoordigen de breedte van het facilitaire vakgebied, met expertise in onderwijs, onderzoek, consultancy en bedrijfsleven. Deze experts delen hun kennis via blogs, waarbij ze theorie en praktijk verbinden en inspelen op actuele ontwikkelingen. Een overzicht van de stemmen van het vakgebied.
We leven in een tijd van transities, en we staan op een kantelpunt. Jan Rotmans benoemt in zijn werk elf transities die nodig zijn om onze aarde leefbaar te houden, van energie en landbouw & voedsel tot de circulaire economie. Transities waar FM allemaal mee te maken hebben. Om een transitie te laten slagen, is volgens socioloog Damon Centola 25 procent van de bevolking nodig die actief bijdraagt aan deze verandering. Ditzelfde percentage is nodig binnen de FM-markt om de transitie naar circulair FM te laten slagen.
Kun je je voorstellen wat een groep kinderen van tien jaar voor oplossingen kan bedenken voor een complex (facilitair) vraagstuk? Bas Warmerdam schreef er het boek 'Kleine consultants' over. Mijn beoordeling: 4 sterren.
Onlangs nam ik deel aan een paneldiscussie over het glazen plafond voor vrouwen in de Facility + Hospitality-sector. Als nuchtere Groningse dacht ik: doe waar je goed in bent en plezier aan beleeft, dan maakt het toch niet uit of je man of vrouw bent?! Maar toen ik de feiten bestudeerde, kreeg ik toch een ander gevoel.