Koffie met maximale impact: hoe hebben DJI en IND dat aangepakt? 

Koffie met maximale impact: hoe hebben DJI en IND dat aangepakt? 

7 miljoen koppen koffie per jaar, 450 koffiemachines, 50 locaties. De cijfers geven een beeld van de omvangrijke aanbesteding warme en koude dranken die de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) hebben doorlopen.

Hoe is die aanbesteding (met duurzaamheid als belangrijk onderdeel) opgezet en verlopen, welke methodiek is gebruikt, wat was de uitkomst en wat zijn de belangrijke learnings?

Presentatie op 15 september a.s.

Deze vragen staan centraal tijdens de presentatie van Angelique Cooijmans en George Schoof tijdens het Facto Congres op 15 september in NBC Nieuwegein.

Cooijmans is productmanager Facilitair Bedrijf bij DJI/ Ministerie Justitie en Veiligheid, Schoof is commercieel directeur bij MAAS International.

Rapid Impact Contracting (RIC)

Om de leveranciers veel meer uit te dagen om samen maatschappelijke doelstellingen te behalen, werd gekozen voor Rapid Impact Contracting (RIC) als aanbestedingsmethode. Dit om de eisen van voorspelbaarheid en budgettering te combineren met de wensen van het continu vernieuwen en verduurzamen binnen de organisatie.
NB: RIC is een methode die draait om het gunnen op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving waarbij er vervolgens voor vrijwel 100% op kwaliteit wordt geselecteerd.

Resultaat: samenwerking tussen 3 partijen

Het aanbestedingstraject leidde tot een samenwerking met drie partijen die, ieder met hun eigen sterktes slechts een gedeelte van de wensen en ambities konden vervullen, maar als partners alles en zelfs nog meer.

  • Pure Africa zorgt voor een aantoonbare en transparante eerlijke keten in Afrika van groene koffie,
  • Koffiebranderij Koffielust brandt de koffie met behulp van gedetineerden in PI Veenhuizen en
  • MAAS brengt de koffie tot in de kantoren en instellingen van de DJI en IND. Samen leveren zij De Idealist, een volmaakt eerlijke koffie.

Programma Facto Congres op 15-9 a.s.

Het congresprogramma, met de energieke Suzan Vink-Opstal als dagvoorzitter, bevat dit jaar onder meer de volgende presentaties/sessies:

PLENAIR

– De magie van veranderenplenaire presentatie door dr. Danielle Braun, corporate antropoloog
– Maak de ander beter, plenaire afsluiting door acteur Loek Peters (bekend van o.a. Penoza)

KEUZESESSIES

Meer weten over het Facto Congres 2022?

>> Bezoek dan de speciale congreswebsite.