Geurbeleving: Brandschoon, maar toch vies

Geurbeleving: Brandschoon, maar toch vies

Zelfs als een ruimte keurig netjes is schoongemaakt, kan er toch een vieze geur hangen. En dat is bepaald geen visitekaartje. Hoe zorg je ervoor dat het wél lekker ruikt?

Michel Andeweg krijgt regelmatig opdrachtgevers over de vloer die ten einde raad zijn omdat ze kampen met een geurprobleem. “Een eerste indruk van bezoekers wordt voor een groot deel bepaald door de geur die in een pand aanwezig is. Ons reukvermogen is direct verbonden met het limbisch systeem. Dit deel van de hersenen is het centrum van emotionele stimuli en bepaalt de primaire emoties van mensen. Ruikt het ergens vies, dan is het leed vaak al geleden. Het gevoel dat mensen overhouden aan een bezoek, is dan niet positief. Ze denken dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de schoonmaak”, vertelt Andeweg. Sinds 2009 houdt hij zich met zijn bedrijf Scentlinq bezig met geurbeleving, ontgeuringstechnieken en luchthygiënesystemen.

Geurbeleving: problemen in verzorgingshuizen

Een tijdje geleden raakte Andeweg in gesprek met de manager van een grote zorginstelling. “Hij zei tegen mij: ik kan heel veel geld besteden aan het interieur, de inrichting en de beleving in het pand. Maar als er tijdens een intakegesprek met nieuwe bewoners een verpleegster voorbijloopt met een kar waarin ontlasting van de bewoners zit, dan weet ik zeker dat de eerste indruk bij deze mensen niet goed is. Dat ze verder rondkijken en dat ik waarschijnlijk niets meer van ze hoor. Die paar tellen dat ze te maken krijgen met een onaangename geur zijn doorslaggevend. Het geeft ze het idee dat het in ons verzorgingshuis een vieze boel is. Dat er niet goed wordt schoongemaakt. Binnen een paar seconden is die indruk bepaald. En dat valt niet meer te repareren.”

‘Een eerste indruk van bezoekers wordt voor een groot deel bepaald door de geur die in een pand aanwezig is.’

Andeweg en zijn collega’s bieden diverse geuroplossingen aan om problemen als deze te verhelpen. Daarbij gaat het zowel om het verspreiden van geuren als het toepassen van ontgeuringstechnieken. Bij de eerste oplossing werkt het Bredase bedrijf met composities van geuren. Het samenstellen van geuren is een vak apart. “Wij kopen in bij zes bekende Europese parfumhuizen, toeleveranciers van de grote merken. Door met composities te werken weet je dat een bepaalde geur aansluit bij de massa.”

Subtiele geuren

“De ene persoon vindt lavendel heerlijk ruiken. Bijvoorbeeld omdat deze geur een fijne ervaring oproept. Bijvoorbeeld een verliefdheid uit het verleden. Maar associeer je lavendel met een trieste gebeurtenis zoals een begrafenis, bijvoorbeeld omdat er een bosje bloemen op een kist van een dierbare stond, dan word je er waarschijnlijk juist droevig van. Geurbeleving moet vooral heel subtiel zijn. Dan valt het bij de meeste mensen in de smaak.” Volgens Andeweg is doseren het belangrijkste. “Iedere ruimte is verschillend, niet alleen door de grootte. Lopen er veel of weinig mensen naar binnen en buiten? Staan er deuren of ramen open? Er zijn tal van facetten die van invloed kunnen zijn op de geur in een ruimte. Het is de kunst om die onder controle te hebben.”

Geursystemen

Voor het verspreiden van de geuren zijn verschillende systemen beschikbaar. Zo is er een portable geursysteem verkrijgbaar dat in grote en kleine ruimtes geplaatst wordt, maar ook een systeem dat je aansluit op het centrale ventilatiesysteem. “Daarmee kunnen ruimtes tot 10.000 vierkante meter aangepakt worden. Al binnen enkele minuten wordt de geur verspreid.” Ook is het mogelijk om een systeem uit te kiezen dat geïntegreerd wordt in een luxe vaas. “Deze combinatie van groen en geur is populair geworden. Je hoeft nergens een kastje op te hangen, je creëert een fraaie uitstraling met kunstbloemen of -planten en het ruikt er lekker. Dit concept Decoscent is ontwikkeld samen met interieurbeplanter Hydrozorg, met wie wij hiervoor een joint venture zijn aangegaan.”

Ontgeuren

Naast systemen die frisse geuren verspreiden, biedt Andeweg ook technieken aan die ontgeuren. “Die zorgen ervoor dat op plekken waar het echt niet lekker ruikt en waar parfum niet werkt, de stank wordt weggehaald. Daarvoor werken we met een mix van technieken. Kortweg komt het erop neer dat we een kleine hoeveelheid zuurstofplasma in een ruimte blazen, dat zijn kleine druppeltjes. Die druppels botsen in de lucht met de stank – dat zijn kleine deeltjes met fijnstof waar een geurmolecuul aan vastplakt. Die twee versmelten, worden zwaarder dan lucht en slaan neer. Vervolgens komt het terecht op de grond en kan het tijdens de schoonmaak worden weggehaald. Binnen enkele minuten kun je een ruimte al geurneutraal krijgen. Een groot aantal uitvaartbedrijven, ziekenhuizen en verzorgingscentra maakt gebruik van deze techniek.”

Samenwerking met CSU

Schoonmaakbedrijf CSU klopte vorig jaar aan bij Andeweg en beide partijen sloegen de handen ineen. “Hospitality speelt een grote rol bij veel schoonmaakbedrijven, ook voor CSU is het een speerpunt. Het feit dat Scentlinq een partner is van Inspirium Hospitality Mall in Breda heeft ook een rol gespeeld. Partnerships zijn namelijk het speerpunt geworden in onze strategie. Er zijn verschillende bedrijven die met geurbeleving op de achtergrond werken, maar dit beperkt zich dan meestal tot de toepassing ervan in toiletgroepen. Daar wil men bepaalde onaangename geuren maskeren. Wij houden ons vooral bezig met geurbeleving in andere (bedrijfs)ruimten. Want juist dáár valt heel veel winst te behalen. En dat hebben ze ook bij CSU in de smiezen. Ze hebben gezien aan welke klanten wij leveren en wat daarvan de meerwaarde is. We hebben verschillende soorten klanten. Van kantoorpanden van Nationale Nederlanden, ING en Sanoma, showrooms van Ferrari en Aston Martin, tot aan Van der Valk-hotels, theaters zoals Carré in Amsterdam en alle Vingino Stores. Samen met CSU kunnen we onze activiteiten uitbouwen én het belang van een lekkere geur verder verspreiden.”

Lees ook:
‘Geurmachine perfecte oplossing voor Theater DeLaMar’
ICS Groep start pilot met geurabsorberende folie