In artikel 31 lid 5 Cao Schoonmaak is bepaald dat in aanvulling op artikel 7:629 lid 11 BW de maximale loondoorbetalingsverplichting van 104 weken wordt verlengd als:
a. het UWV een werkgever een sanctie oplegt met het gevolg dat de werkgever langer dan 104 weken het loon moet doorbetalen en
b. het een werknemer betreft die ten minste 104 weken arbeidsongeschikt is.
De loonsanctie geldt voor de duur van maximaal een jaar, althans het UWV kan een loonsanctie opleggen met maximaal een jaar. Als later blijkt dat de sanctie ten onrechte is opgelegd aan de werkgever, heeft de werkgever het recht om het teveel betaalde terug te vorderen.
Loonsanctie en Cao Schoonmaak?
Artikel 31 lid 5 Cao Schoonmaak zegt niet expliciet welk bedrag de werkgever aan de werknemer dient te betalen voor de duur dat het UVW een loonsanctie oplegt. Uiteraard kunnen partijen dit wel onderling met elkaar afspreken. De praktijk leert echter dat werkgever en werknemer veelal over de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd niets hebben afgesproken. Wat moet een werkgever betalen als er een loonsanctie wordt opgelegd? Deze vraag stond onlangs centraal in een zaak bij het Gerechtshof te Den Haag.
Het Gerechtshof Den Haag deed uitspraak (ECLI:NL:GHDHA:2016:2717) over wat een werkgever moet betalen aan loon als de werkgever geconfronteerd wordt met een loonsanctie. De werknemer stelde zich op het standpunt dat de werkgever gedurende de loonsanctieperiode 100% loon moest doorbetalen, omdat dit ook gold voor de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid. Het Gerechtshof Den haag oordeelde echter dat het aannemelijk is dat partijen bij de afspraak over de loondoorbetaling in de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid zijn uitgegaan van de wettelijke loondoorbetalingsverplichting van twee jaar en hierbij dus geen rekening hebben gehouden met de periode van een eventuele loonsanctie. Dit betekent dat gedurende de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd door het UWV de werkgever slechts 70% van het loon hoeft te betalen. Dit is alleen anders als in de cao of tussen partijen onderling andere afspraken zijn gemaakt.
Artikel 31 lid 1
Blijkens de Cao Schoonmaak is niet expliciet bepaald wat de werkgever tijdens de periode van een loonsanctie dient te betalen. In artikel 31 lid 1 Cao Schoonmaak staat nog wel de vermelding ”>2 100%” onder duur dienstverband, echter wordt in de aanhef van dit artikellid bepaald “De werkgever betaalt de arbeidsongeschikte werknemer gedurende maximaal 104 weken het loon volgens onderstaand schema”. Naar mijn mening zegt dit artikel niet expliciet dat in de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd 100% van het loon dient te worden betaald. Althans indien het schema in samenhang met de aanhef van dit artikellid dient te worden gelezen. Ik ben dan ook van mening dat verdedigd zou kunnen worden dat de Cao Schoonmaak niets heeft geregeld voor de hoogte van de loondoorbetaling tijdens de periode van een loonsanctie.
Dankzij het arrest van het Gerechtshof Den Haag is duidelijk geworden dat in de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd, de werkgever het wettelijk minimum van 70% van het loon dient te betalen, tenzij partijen anders zijn overeengekomen. Voor werkgevers biedt dit arrest veel duidelijkheid, omdat het tot nu toe nog vrij onzeker was wat een werkgever moet betalen in de periode dat een loonsanctie wordt opgelegd.
Hendarin Feyli is advocaat arbeidsrecht bij Van Riel & Feyli Advocaten.
Lees ook
Europese Commissie buigt zich over artikel 38
Minister moet verder doorpakken
Keurslijf traditionele werknemer uit de mode