'De schoonbeleving is op basis van data enorm verbeterd'

'De schoonbeleving is op basis van data enorm verbeterd'

"De schoonbeleving is op basis van data enorm verbeterd, dat vind ik fantastisch." Deze woorden spreekt Karin Mars, Director Workplace & Facilities bij Vodafone Ziggo, in een interview met Facto. Volg Service Management op LinkedIn:

In het interview staat het in oktober 2018 geopende Central Office van VodafoneZiggo in Utrecht centraal. Dat kantoor zit vol met IoT-oplossingen. Deze zorgen voor gemak, efficiency, tijdswinst, een aangenaam binnenklimaat en meer inzicht in het werkelijke gebruik van het gebouw.

Wat voor FM de grote winst is van de smart building-techniek, was een van de vragen aan Karin Mars, die tevens spreker is op het event Smart Buildings op 10 oktober in Utrecht. “Op basis van de techniek en data zijn we in staat de producten en diensten nog beter af te stemmen op de wensen van de pandbewoners”, vertelt ze.

Voorbeeld: de toiletgroepen

Als voorbeeld noemt ze de toiletgroepen, waar het aantal klachten tot nagenoeg nul is gereduceerd, iets dat ze in haar jarenlange facilitaire carrière nog nooit heeft meegemaakt.

Karin Mars: “Nu we het aantal toiletbezoeken kunnen meten, kan schoonmaak pro-actief handelen en meer tijd besteden aan toiletgroepen die intensief worden gebruikt. Dat gebeurt overigens met dezelfde capaciteit, omdat toiletten die bijna niet gebruikt worden op zo’n moment wat minder aandacht krijgen. En omdat je nu precies weet wat de piektijden zijn voor toiletbezoek, kun je vóór en na die piektijden een extra ronde doen. De schoonbeleving is op basis van data enorm verbeterd, dat vind ik fantastisch.”


Smart Buildings congresSmart Buildings | 10 oktober 2019
Als je in de facilitaire wereld werkt is het je vast niet ontgaan: de ontwikkelingen rondom Smart Buildings en kunstmatige intelligentie gaan in een razendsnel tempo. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van smart en connected buildings? En waar liggen de kansen voor organisaties? Bekijk het programma