Blog Linda Bekebrede: Baankansen in de schoonmaak afgenomen door corona? Welnee!

Blog Linda Bekebrede: Baankansen in de schoonmaak afgenomen door corona? Welnee!

Bij Hectas kijken we terug op een aantal hectische maanden. Waar we in de eerste instantie rekening hielden met een aanzienlijk omzetverlies en daarmee minder inzet van personeel, bleek dit al snel beperkt te blijven. We konden hierover gelukkig goede afspraken maken met onze opdrachtgevers. Wél hebben wij aanpassingen gedaan in de uitvoering van de werkzaamheden. De vraag voor wat betreft schoonmaak is namelijk wel veranderd.Volg Service Management op LinkedIn:

Verschuiving in plaats van krimp

Dit zal naar verwachting ook in de toekomst zo blijven. Een andere vraag betekent niet automatisch een krimp, wij denken vooral aan een verschuiving. Waar voorheen de schoonmaker ingezet werd om het hele pand schoon te maken, is nu meer behoefte aan extra rondes van bijvoorbeeld contactpunten en sanitair. De bezettingsgraad in bijvoorbeeld kantoorgebouwen is lager en dit vraagt vanzelfsprekend om een andere verdeling van tijd.

Openstaande schoonmaakvacatures

Ook nu zijn er er nog altijd vacatures binnen onze organisatie. Van onze rayonmanagers horen we zelfs dat het nog steeds lastig is om bepaalde vacatures in te vullen. Ondanks het feit dat er toch veel mensen geen baan meer hebben en thuis zitten. De schoonmaakbranche is helaas een branche die (nog) niet erg populair is. Hierdoor zien wij op dit moment ook niet direct effect van de beschikbaarheid van thuiszitters.

>> Leestip: UWV: Baankansen in schoonmaak afgenomen door corona

We merken echter wel dat de coronacrisis bijdraagt aan het imago van onze branche. Voorheen was schoonmaak vaak onzichtbaar en werd soms zelfs als ondergeschikt gezien, maar inmiddels beseffen opdrachtgevers dat ons schoonmaakpersoneel echt van belang is voor de gezondheid van alle mensen die in hun gebouwen verblijven. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat schoonmaak ook is erkend als cruciaal beroep.

En in de toekomst?

Als we kijken naar de toekomst, realiseren we ons dat de coronaperiode een andere manier van werken met zich meebrengt. Op de korte termijn verwachten we dat de krapte op de arbeidsmarkt -zoals wij die kenden vóór corona – deels opgevangen wordt door (schoonmaak)personeel dat voorheen werkzaam was in de evenementenbranche of andere sectoren die door corona zwaar getroffen zijn. Voor de lange termijn moeten we er als branche alles aan doen om de opdrachtgevers te laten inzien dat een lagere bezetting in een pand niet automatisch betekent dat de schoonmaak minder wordt.

Als we bovendien steeds meer laten zien hoe mooi het schoonmaakvak is en wat wij als branche te bieden hebben (salariëring, opleiding, vrijheid), moedigt dit mensen aan om na te denken over een baan bij Hectas. We kunnen tenslotte nog altijd collega’s gebruiken, welkom!

Linda Bekebrede is HR-Adviseur bij Hectas

Meer weten?