Tips voor het inrichten van een genderneutraal toilet

Tips voor het inrichten van een genderneutraal toilet

Een toilet waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht je geslacht. Steeds meer bedrijven, organisaties en gemeenten willen gehoor geven aan deze wens en genderneutrale wc's aanbieden. De grote vraag is hoe je een genderneutral toilet inricht. CWS Nederland is expert in sanitaire hygiëne en geeft praktische tips.

Een goed ingericht genderneutraal toilet is een toilet waar zowel mannen, vrouwen, transgenders als non-binarie personen met een prettig gevoel een bezoek aan brengen. Het inschakelen van een deskundige op het gebied van sanitaire hygiëne kan handig zijn voor de inrichting, het schoonmaken en onderhouden van een genderneutrale wc. CWS Nederland heeft een praktisch stappenplan opgesteld met onderstaande tips.

Basis op orde hebben

Voor ieder toilet geldt dat de basisvoorzieningen op orde moeten zijn. Ongeacht of het een dames, heren of genderneutraal toilet is. Dat betekent voldoende wc-hokjes, goed gevulde toiletpapierhouders, sensorkranen (duurzamer dan standaard kranen), zeepdispensers (contactloos is hygiënischer) en handdoekautomaten (met papier of katoen). In een toilet in een openbaar gebouw is het prettig als er een verschoonmogelijkheid voor baby’s is.

Hygiënebox

Zet in een genderneutraal toilet in elk hokje een hygiënebox voor het discreet deponeren van menstruatieproducten. Hygiënisch afval mag immers niet doorgespoeld worden. Ook mensen met incontinentieproblemen of ongewenst urineverlies hebben behoefte aan een hygiënebox.

Reiniger

Staand plassen is minder hygiënisch dan zittend plassen door de hoeveelheid spetters die ontstaan. In genderneutrale wc's gebeurt beide. Hang naast het toilet een wc-brilreiniger, zodat de bezoeker met een beetje schuim uit de toiletbrilreiniger dispenser en een velletje wc-papier de toiletbril (extra) kan schoonmaken. Zo kan hij/zij met een gerust gevoel op de bril zitten.

Frisse geur

Een prettig toiletbezoek hangt samen met een frisse geur. Je wilt niet in de geur van je voorganger zitten. Daarom is het verstandig om een luchtverfrisser te plaatsen die nare luchtjes neutraliseert en een frisse geur verspreidt.

Gratis tampons

Het aanbieden van gratis tampons in de sanitaire ruimte zie je steeds meer. Voor noodgevallen en als extra service voor medewerkers en gasten. Of ter bestrijding van menstruatiearmoede - dit komt vaker voor dan je denkt. CWS heeft onlangs nog een tampondispenser geïntroduceerd met gratis uitgifte van tampons.

Bordje op de deur

En tot slot: plaats een genderneutraal bord op de deur. Er zijn verschillende soorten bordjes, waaronder een bordje met WC (zonder man of vrouw icoon),, een bordje met bordje met halve man / halve vrouw icoon en een bordje met een man en vrouw icoon én halve man/halve vrouw. Extra communicatie (intern en extern) over het gebruik van genderneutrale wc's kan gewenst zijn. Zo voorkom je misverstanden en kun je ook meteen duidelijk maken dat iedereen welkom is op dit toilet.

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal ingezet

Blog André de Reus: Nederlandse schoonmaakkennis internationaal...

Het Europese Erasmus+ programma voorziet in allerlei onderzoeken en studies voor een groot aantal belangrijke maatschappelijke activiteiten. Zo werd Nederland, met SVS-opleidingen als regie, betrokken bij twee langdurige onderzoeken, namelijk 'Ergonomisch werken in de schoonmaaksector' en 'Veilig schoonmaken tijdens een pandemie'.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.