Nieuwe dispenser maakt tampons in sanitaire ruimtes gratis beschikbaar

Nieuwe dispenser maakt tampons in sanitaire ruimtes gratis beschikbaar

Met de nieuwe tampon dispenser van CWS maak je tampons in de sanitaire ruimte gratis beschikbaar. Dit kan een extra service zijn voor medewerkers en gasten. Tegelijkertijd helpt het om menstruatiearmoede op bijvoorbeeld scholen te bestrijden en om gendergelijkheid te bevorderen.

In Nederland heeft één op de tien meisjes en vrouwen niet altijd geld voor tampons of maandverband, zo blijkt uit onderzoek van Plan International. Dit betekent dat 53.000 meisjes en vrouwen soms niet naar school of werk gaan omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen.

Donatie

De verwachting is dat dit aantal stijgt wegens de inflatie. Daarom doneert CWS namens elke klant die kiest voor hun tampon dispenser een pakje tampons aan het Armoedefonds. Daarnaast heeft het bedrijf eenmalig 8700 menstruatieproducten gedoneerd aan het fonds.

Menstruatieproducten zijn basisbehoeften

Véronique Soekaloe, marketing en communicatiespecialist bij CWS vertelt: "Menstruatieproducten zijn geen luxeartikelen, maar basisbehoeften voor vrouwen en meisjes die ongesteld zijn. Net zoals wc-papier en handzeep, zouden deze producten gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Wij hopen dat de dispenser een verschil kan maken en op een veilige manier hulp kan bieden aan wie dat nodig heeft, zonder dat er een gevoel van schaamte of taboe hoeft te zijn.”

Timer

De Period Pack tampon dispenser plaats je in een sanitaire ruimte in combinatie met een hygiënebox om gebruikte exemplaren te deponeren. Met een druk op de dispenser komt er één biologische tampon vrij. Een timer zorgt voor een kleine tijdsinterval tussen de uitgiftes. Er kunnen 32 tampons is: 16 regular en 16 super. De dispenser is afsluitbaar om misbruik te voorkomen en is verkrijgbaar in de kleur oud roze.

Gratis beschikbaar stellen

Binnen Europa en het Verenigd Koninkrijk is er op dit moment alleen in Schotland wetgeving om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen. In Nederland pleitte het College voor de Rechten van de Mens in 2020 al voor het gratis verstrekken van deze producten. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het gratis verstrekken van menstruatieproducten in 2023 in Nederland ook de norm.