Nieuwe dispenser maakt tampons in sanitaire ruimtes gratis beschikbaar

Nieuwe dispenser maakt tampons in sanitaire ruimtes gratis beschikbaar

Met de nieuwe tampon dispenser van CWS maak je tampons in de sanitaire ruimte gratis beschikbaar. Dit kan een extra service zijn voor medewerkers en gasten. Tegelijkertijd helpt het om menstruatiearmoede op bijvoorbeeld scholen te bestrijden en om gendergelijkheid te bevorderen.

In Nederland heeft één op de tien meisjes en vrouwen niet altijd geld voor tampons of maandverband, zo blijkt uit onderzoek van Plan International. Dit betekent dat 53.000 meisjes en vrouwen soms niet naar school of werk gaan omdat zij onvoldoende geld hebben om menstruatieproducten te kopen.

Donatie

De verwachting is dat dit aantal stijgt wegens de inflatie. Daarom doneert CWS namens elke klant die kiest voor hun tampon dispenser een pakje tampons aan het Armoedefonds. Daarnaast heeft het bedrijf eenmalig 8700 menstruatieproducten gedoneerd aan het fonds.

Menstruatieproducten zijn basisbehoeften

Véronique Soekaloe, marketing en communicatiespecialist bij CWS vertelt: "Menstruatieproducten zijn geen luxeartikelen, maar basisbehoeften voor vrouwen en meisjes die ongesteld zijn. Net zoals wc-papier en handzeep, zouden deze producten gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen die ze nodig heeft. Wij hopen dat de dispenser een verschil kan maken en op een veilige manier hulp kan bieden aan wie dat nodig heeft, zonder dat er een gevoel van schaamte of taboe hoeft te zijn.”

Timer

De Period Pack tampon dispenser plaats je in een sanitaire ruimte in combinatie met een hygiënebox om gebruikte exemplaren te deponeren. Met een druk op de dispenser komt er één biologische tampon vrij. Een timer zorgt voor een kleine tijdsinterval tussen de uitgiftes. Er kunnen 32 tampons is: 16 regular en 16 super. De dispenser is afsluitbaar om misbruik te voorkomen en is verkrijgbaar in de kleur oud roze.

Gratis beschikbaar stellen

Binnen Europa en het Verenigd Koninkrijk is er op dit moment alleen in Schotland wetgeving om menstruatieproducten gratis beschikbaar te stellen. In Nederland pleitte het College voor de Rechten van de Mens in 2020 al voor het gratis verstrekken van deze producten. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het gratis verstrekken van menstruatieproducten in 2023 in Nederland ook de norm.

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet onderschatten"

Bob Hofkamp (CWS) over toilettrends: "Beleving moet je niet...

Achter het 'kleine kamertje' gaat een hele wereld schuil, vol met innovaties en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, hygiëne, digitalisering en beleving. Want dat zijn op dit moment dé trends die de Nederlandse toiletten domineren, zegt Bob Hofkamp, Head of Marketing en Sales bij CWS.

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."