SVS naar nieuwe opzet glazenwasopleiding

SVS naar nieuwe opzet glazenwasopleiding

Het SVS Landelijk Opleidingscentrum Specialistische Reiniging in Arnhem (voor glas-, food, gevel- en calamiteitenopleidingen) is langzaam onder druk komen te staan. Oorzaak? De hoge exploitatiekosten en een veranderende opleidingsmarkt.

“Ook de wereld van het opleiden is volop in beweging en vraagt weer een nieuwe stap te zetten”, stelt SVS-directeur Charles Scholte SVSCharles Scholte (foto). Hij memoreert dat het opleidingscentrum in 1996 is opgezet,  nadat het Document Gevelonderhoud het licht had gezien. “Het aantal cursisten voor de glazenwassersopleiding schoot hierdoor van 40 naar circa 700 per jaar. Met dit opleidingscentrum was SVS in staat om grote volumes cursisten onder geconditioneerde en optimaal veilige omstandigheden op te leiden. Weersonafhankelijk opleiden met state of the art-materialen, in plaats van verkleumen op een winderig en nat dak.’’ Na de start werd het opleidingscentrum ook ingericht voor vakopleidingen op de gebieden gevelonderhoud, foodreiniging, vloeronderhoud en reiniging na calamiteiten.

5.000e gediplomeerde glazenwasser
“Inmiddels zijn we hard op weg naar de 5.000ste gediplomeerde glazenwasser”, vervolgt Scholte. “Maar we kunnen niet ontkennen dat met het verstrijken van de jaren het aantal cursisten dat een specialistische vakopleiding volgde, langzaam is afgenomen. Dat in tegenstelling tot de algemene vakopleidingen. Dat heeft te maken met het feit dat het aantal glazenwassers is afgenomen, er heel veel glazenwassers reeds gediplomeerd zijn en steeds meer glazenwassers zzp-er zijn.” Die laatste groep komt niet voor de RAS-vergoeding in aanmerking. Scholte: “Ook horen we steeds vaker het argument dat werkgevers en cursisten Arnhem ver vinden en liever dichter bij huis opgeleid willen worden. Het liefst zelfs bij het eigen bedrijf. Dat zijn signalen die wij als opleider niet kunnen negeren.’’

Smallere vakopleiding
De huidige vakopleiding glazenwasser kent zeven lesdagen en een examendag. Het slagingspercentage schommelt rond de 80 procent. “Je treft altijd zeer gemotiveerde cursisten bij deze opleiding”, constateert Scholte. De praktijkonderdelen omvatten de ladders, het technisch glazenwassen, de rolsteiger, de permanente hangladder, de gevelliftinstallatie, het telescopisch wassysteem, de aanhanger en de zelfrijdende hoogwerker. Daarnaast bevat het theoriedeel onderdelen als arbo, RI&E, veilig werken of hoogte, communicatie, cao, ergonomie en reinigingsmiddelen.  De kosten van de vakopleiding glazenwassen en examen bedragen 1.575 euro. Nadat de cursist het diploma heeft behaald, ontvangt de werkgever een RAS-vergoeding van 1.450 euro.

Bij de bedrijven
In navolging van de basisopleidingen voor algemeen schoonmaakonderhoud, komen er ook nieuwe eindtermen voor de specialistische basisopleidingen. Zo werkt de RAS aan een nieuwe basisopleiding glas- en gevelreiniging die minder vaste onderdelen kent dan de huidige vakopleiding. In de nieuwe basisopleiding komt het werken met ladders, het technisch glaswassen en het telescopisch wassysteem centraal te staan. Wie meer wil, kan vervolgens kiezen uit vervolgmodulen over de gevelliftinstallatie, hoogwerker, enzovoorts. Voor het geven van deze nieuwe basisopleiding is een opleidingscentrum zoals SVS dat in Arnhem heeft niet noodzakelijk. “Mogelijk kan er in de toekomst zelfs, wellicht deels, bij de bedrijven opgeleid worden”, aldus Scholte.

Opleidingen naar de markt
De RAS heeft de afgelopen jaren de basisopleidingen algemeen schoonmaakonderhoud naar de markt gebracht en de ServiceManagementGlazenwassersregisterNoodkreetvergoedingen verlaagd. “Het zou kunnen dat over enige tijd wij niet meer de enige aanbieder van die opleiding zijn”, stelt Scholte. “Met minder onderdelen wordt de basisopleiding korter, waarmee ook de prijs en de RAS-vergoeding dalen.” Exacte gegevens zijn hier over nog niet bekend.

Voorop staat dat de kwaliteit van de opleiding behouden moet blijven, stelt Scholte. “Zoals het glazenwassen een vak is, is ook opleiden een vak dat de nodige expertise vraagt. Wij zijn enorm trots op een team van zeer betrokken en uiterst vakkundige docenten. Met veel plezier en inzet hebben zij inmiddels heel veel collega’s tot vakman opgeleid. Het werken op hoogte kent altijd een zeker risico, waardoor een goede opleiding van groot belang is.’’

Ook voordelen
Een smallere vakopleiding heeft ook voordelen, stelt Scholte. “De basis bevat onderdelen die iedereen moet beheersen en vervolgens kies je voor modulen die op jou van toepassing zijn. En het wordt daarmee mogelijk basisopleidingen op bedrijfslocaties te verzorgen. En dat voorziet in een belangrijke behoefte.’’

Lees ook
SVS komt met servicepakketten voor basisopleiding schoonmaken
Glazenwassers bestrijden veelkoppig monster