Glazenwasser Santino Jas opent kunstgalerie in hartje Leiden

Glazenwasser Santino Jas opent kunstgalerie in hartje Leiden

Hij heeft er hard voor gewerkt en is dan ook heel blij dat het is gelukt. Santino Jas is de trotse eigenaar van Santino Gallery in hartje Leiden. Hiermee is een droom uitgekomen voor de glazenwasser, die kunstenaar is geworden. De officiële opening is op 3 oktober, tijdens Leids Ontzet.

In een interview met het AD vertelt Jas dat het openen van een galerie een droom is die uitkomt. “Drie jaar geleden ben ik met niks begonnen. Een jaar geleden begon ik wel echt van mijn eigen galerie te dromen. Om een eigen stekkie te hebben.” Hij is helemaal in zijn nopjes met de locatie, aan de Moriaansteeg 12 in het centrum van Leiden. “De locatie maakt het meer dan de moeite waard om er meteen een leuk dagje uit van te maken. Met op loopafstand de Leids Burght, Hooglandse kerk, Kunsthuis Leiden en de vele horecagelegenheden.”

Opening galerie

De officiële opening van Santino Gallery is op 3 oktober, tijdens Leids Ontzet. “Die dag staat de stad toch op zijn kop, bomvol mensen. Een mooie mogelijkheid om Leiden kennis te laten maken met mijn galerie”, vertelt hij aan het AD. Afgelopen weekend kon het grote publiek echter al een voorproefje nemen. De galerie maakte afgelopen weekend onderdeel uit van de Kunstroute van Leiden, waarbij meer dan 150 professionele kunstenaars hun ateliers openden voor het grote publiek.

Qua inrichting koos hij voor een chique aankleding, met een luxueuze bar. Zodat zijn kunstwerken, waaronder ook sculpturen, mooi uit de verf komen. Ook verkoopt hij hier huisparfum en de Santino Verdejo.

Jas is van oorsprong glazenwasser, geboren en getogen in Den Haag en tegenwoordig woonachtig in Leiderdorp. In 2008 startte hij zijn eigen onderneming, Nano Protech. In 2020 maakte hij een switch naar het kunstenaarschap, nadat hij te kampen had gehad met een burn-out. Het thuisfront had hem geadviseerd om iets te doen wat hij leuk vond, zonder financiële druk. Zo ontstond het idee om verder te gaan met ontwerpen. Hij omschreef zijn kunst als een ‘vereeuwiging voor het leven’. Op de achtergrond vervagen foto’s.

Ook bekende Nederlanders zijn onder de indruk van zijn creaties. Zo hangen zijn werken bij tal van artiesten, topsporters en influencers aan de muur, waaronder Andy van der Meijde, Mart Hoogkamer, Chatilla van Grinsven en Brace. Ook was zijn kunst te bewonderen op de Masters Expo 2022 & Excellent Beurs in Ahoy Rotterdam.

Het glazenwassersvak koestert hij nog steeds, al besteed hij dat werk inmiddels uit. “Ondanks mijn bizarre carrière switch vond ik het erg belangrijk om mijn basis inkomen te behouden. Zo houd ik mijn levensstijl als kunstenaar ontspannen en kan ik creaties maken zonder financiële druk te hoeven ervaren.”