Glazenwassen: makkelijker gezegd dan gedaan (blog Rick Ponsteen)

Glazenwassen: makkelijker gezegd dan gedaan (blog Rick Ponsteen)

Inmiddels zo'n twaalf jaar geleden ben ik het glazenwassersvak ingerold. Mijn vader werkte toen, nu nog steeds trouwens, als glazenwasser en vroeg of ik niet wat vakantiewerk wilde komen doen. Dat wilde ik wel. Tijdens die eerste kennismaking met het vak was mijn interesse gewekt. En sindsdien ga ik dagelijks nog steeds met veel plezier op pad.

Elke dag een uitdaging

Het mooie aan het glazenwassersvak is dat je altijd eer van je werk hebt. Het is misschien niet het meest ingewikkelde werk, maar toch is elke dag een uitdaging. Je werkt vaak op grote hoogte en staat regelmatig in een hoogwerker of hangbakje. In Amsterdam heb ik weleens aan een gebouw van 22 verdiepingen gewerkt. In het begin is dat echt wel even slikken, maar uiteindelijk houdt dat je scherp en geeft het natuurlijk ook een kick.

Volgens mij onderschatten mensen het werk regelmatig.

Daarnaast weet je nooit wat het weer gaat doen. Die combinatie kan best gevaarlijk zijn. Daar kan mijn oom je alles over vertellen. Hij werkt namelijk ook als glazenwasser en is weleens door een plotselinge windvlaag van de gevel afgewaaid. Gelukkig kwam hij er met de schrik vanaf, maar dat zijn wel angstige momenten. Volgens mij onderschatten mensen het werk dan ook regelmatig. ‘Oh joh, even een raampje lappen’, zeggen ze dan. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt veel meer bij kijken. In sommige gevallen speel je letterlijk met je leven als je niet goed op de veiligheid let.

Golden Service Awards

Rick Ponsteen won in 2020 de titel Glazenwasser van het Jaar tijdens de Golden Service Awards. De inschrijvingen voor 2022 zijn inmiddels geopend.
-> Meer informatie

Bijzondere momenten

Daarnaast is elke dag anders. Je komt op allerlei bijzondere plekken en ontmoet veel verschillende mensen. Ik vind het trouwens ook heerlijk om elke dag in de buitenlucht te zijn. In de loop van de jaren heb ik alles wel een keer meegemaakt. Inclusief het cliché van de naakte vrouw die per ongeluk voor mijn neus stond.

Eén van de meest bijzondere momenten was toch wel het winnen van de titel Glazenwasser van het Jaar tijdens de Golden Service Awards. Ik was hartstikke verbaasd dat SMB Willems mij had genomineerd, dus ik verwachtte al helemaal niet dat ik ook nog eens zou winnen. Een grote verrassing en een hele leuke, spannende tijd. De bokaal staat in de woonkamer en de gratis opleiding hoop ik na de vakantie te kunnen starten. Ik twijfel nog tussen calculatie of de opstart van nieuwe objecten. Zoiets zie ik mezelf later namelijk wel doen. Want alhoewel het glazenwassen bij me in het bloed zit, weet ik niet of ik dit tot aan m’n pensioen kan blijven doen. Lichamelijk is het best veeleisend namelijk. Zoals ik al zei: makkelijker gezegd dan gedaan!

Rick Ponsteen, Glazenwasser van het Jaar 2020 en werkzaam bij SMB Willems