Dame van glas bewijst dat ook vrouwen prima glazenwassers zijn

Dame van glas bewijst dat ook vrouwen prima glazenwassers zijn

Of het bijzonder is dat zij als vrouw voor het vak van glazenwasser heeft gekozen? Voor Renee van Boxmeer, de Dame van glas, absoluut niet. Ze is dol op haar werk en dat is wat telt. "Ik werk lekker buiten en heb veel sociale contacten. Mijn dag is nooit saai."

In een persoonlijk artikel in het Brabants Dagblad doet Van Boxmeer uit de doeken hoe zij toevallig het vak in rolde via een vacature voor een objectleider glasbewassing. Ze leerde het vak in de praktijk bij haar eerste werkgever. Inmiddels heeft de onderneemster uit Boekel haar eigen bedrijf: Dame van glas.

Vrouwelijk tintje

Het vrouwelijk tintje komt terug op meerdere vlakken. Zo rijdt ze rond in een wit busje met knalroze logo en, zo staat op haar website, wast ramen met een “feminine touch” voor particulieren en bedrijven. “Dit houdt onder andere in dat alle kozijnen en deuren standaard worden meegenomen.” En: het zit volgens haar ook in het vertrouwen dat mensen in haar hebben. Hiermee doelt ze onder meer op het lappen wassen van ramen binnenshuis. “Misschien heb ik het daar als vrouw net iets makkelijker, dat ze mij makkelijker vertrouwen.”

Goed voor je spierballen

Naast glasbewassing op traditionele wijze, maakt Dame van glas gebruik van osmose/telescoop bewassing, waarbij de ramen worden gewassen met gedemineraliseerd water. Ook het reinigen van zonnepanelen of houtwerk valt binnen het takenpakket. Hoewel het vooral mannen zijn die het vak van glazenwasser uitoefenen, zou sekse volgens Van Boxmeer niet moeten uitmaken. “Het is eigenlijk gewoon schoonmaakwerk, maar dan een beetje lomp en pittig. Wel goed voor je spierballen.” Dat ze van een grapje maken houdt, blijkt ook wel uit haar Instagram-pagina. Op een foto, genomen staand op een ladder, zie je een tekening van een lijk getekend op de grond: “Gelukkig alles goed overleefd.”

Toolkit voor actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg

Toolkit voor actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg

Dit jaar vindt de actieweek Glazenwassers hebben hart voor de Zorg plaats van 9 tot en met 20 december. Het is dé actieweek net voor de kerstperiode, waarin glazenwassersbedrijven op een andere manier hun maatschappelijke betrokkenheid tonen en de zorg een hart onder de riem steken door zorgopdrachtgevers, -medewerkers en cliënten in het zonnetje te zetten.

Doe mee met actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg

Doe mee met actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg

De actieweek Glazenwassers hebben hart voor de zorg biedt elk jaar een unieke kans voor glazenwassers om meer te doen dan alleen ramen lappen. Het is een week waarin bedrijven de handen ineenslaan en iets teruggeven aan de samenleving. "De oproep is simpel: doe mee, organiseer een activiteit bij een zorginstelling en laat zien dat jouw bedrijf maatschappelijk betrokken is", vertelt Gaby Westelaken, voorzitter platform Glas & Gevel (AWOG). De actieweek vindt dit jaar plaats van 9 tot en met 20 december 2024.

Brandweer schiet glazenwasser Fedor te hulp

Brandweer schiet glazenwasser Fedor te hulp

Glazenwasser Fedor van schoonmaakbedrijf GWS dé schoonmaker uit Rosmalen viert bijna zijn dertigste jubileum als professionele glasbewasser. Maar op dinsdag 20 augustus vreesde hij toch even dat hij dat wellicht niet zonder kleerscheuren zou halen. Op 25 meter hoogte schoot - volgens het Brabants Dagblad - het systeem krom waarin de kabels van zijn bak hingen.

©Clean Totaal

Nationaal kampioen glazenwassen legt uit: zo maak je streeploos schoon

De zon die door een vuile ruit naar binnen schijnt, dat zien de meeste mensen liever niet. leuker om de lentebloemen door een blinkend schone ruit te aanschouwen. Maar hoe maak je je raam het beste streeploos schoon? Glazenwasser Sven van der Burgh, winnaar van het NK Glazenwassen 2023, legt het uit.