Dame van glas bewijst dat ook vrouwen prima glazenwassers zijn

Dame van glas bewijst dat ook vrouwen prima glazenwassers zijn

Of het bijzonder is dat zij als vrouw voor het vak van glazenwasser heeft gekozen? Voor Renee van Boxmeer, de Dame van glas, absoluut niet. Ze is dol op haar werk en dat is wat telt. "Ik werk lekker buiten en heb veel sociale contacten. Mijn dag is nooit saai."

In een persoonlijk artikel in het Brabants Dagblad doet Van Boxmeer uit de doeken hoe zij toevallig het vak in rolde via een vacature voor een objectleider glasbewassing. Ze leerde het vak in de praktijk bij haar eerste werkgever. Inmiddels heeft de onderneemster uit Boekel haar eigen bedrijf: Dame van glas.

Vrouwelijk tintje

Het vrouwelijk tintje komt terug op meerdere vlakken. Zo rijdt ze rond in een wit busje met knalroze logo en, zo staat op haar website, wast ramen met een “feminine touch” voor particulieren en bedrijven. “Dit houdt onder andere in dat alle kozijnen en deuren standaard worden meegenomen.” En: het zit volgens haar ook in het vertrouwen dat mensen in haar hebben. Hiermee doelt ze onder meer op het lappen wassen van ramen binnenshuis. “Misschien heb ik het daar als vrouw net iets makkelijker, dat ze mij makkelijker vertrouwen.”

Goed voor je spierballen

Naast glasbewassing op traditionele wijze, maakt Dame van glas gebruik van osmose/telescoop bewassing, waarbij de ramen worden gewassen met gedemineraliseerd water. Ook het reinigen van zonnepanelen of houtwerk valt binnen het takenpakket. Hoewel het vooral mannen zijn die het vak van glazenwasser uitoefenen, zou sekse volgens Van Boxmeer niet moeten uitmaken. “Het is eigenlijk gewoon schoonmaakwerk, maar dan een beetje lomp en pittig. Wel goed voor je spierballen.” Dat ze van een grapje maken houdt, blijkt ook wel uit haar Instagram-pagina. Op een foto, genomen staand op een ladder, zie je een tekening van een lijk getekend op de grond: “Gelukkig alles goed overleefd.”