Pilot van Gom levert positieve resultaten op bij TNO

Pilot van Gom levert positieve resultaten op bij TNO

"Minder doekjes gebruiken, geen zeep en bijna geen water. En toch wordt alles schoon. Schoner zelfs!" Rayonleidster Jenny Chavez van Gom heeft het over de innovatieve schoonmaakmethodiek BioOrg. Die wordt momenteel toegepast in een pilot bij onderzoeksinstituut TNO. Wat deze methodiek zo uniek maakt is dat bacteriën het vuil opruimen.

De universiteiten van Antwerpen en Leuven ontdekten dat de micro organismen die op bomen leven en deze schoonhouden, ook toepasbaar zijn in gebouwen. Ziedaar het ontstaan van BioOrg. De miljarden micro organismen gaan na verneveling aan de slag om ‘vuil op te eten’. Gom wilde graag een pilot draaien met deze nieuwe schoonmaakmethodiek en vond in onderzoeksinstituut TNO direct een partner.

Lucht zuiveren

Het vernevelen in de ruimte gebeurt eens per kwartaal, buiten kantooruren. Dat is net voor de derde keer gedaan, is te lezen op de website van Gom. BioOrg wordt toegepast op twee kantoorverdiepingen, de welkomsthal en de horecaverdieping. Ad van Opstal, klantmanager van Gom bij TNO: “Je ziet al een enorm verschil.” Dat beaamt rayonleidster Chavez. “In het restaurant merken we ook duidelijk dat de geuren uit de lucht zuivert. Voorheen kon je ruiken dat er net gekookt was.”

De schoonmakers vernevelen tussendoor op kleine schaal. “We gebruiken echt veel minder doekjes, geen zeep en bijna geen water. En toch wordt alles schoon. Schoner zelfs.” Van Opstal vult aan dat de methodiek gunstig is voor de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, die nu minder hoeven te stofzuigen en minder vaak stof van hoge kasten te verwijderen. “80 procent minder stof is niet niks.”

De pilot is in de afrondende fase. Van Opstal verwacht dat BioOrg een “mooie aanvullende methode in ons kwaliteitspalet” zal zijn. “Je kunt meer vierkante meters schoonmaken in dezelfde tijd. Maar één van de belangrijkste voordelen voor onze medewerkers is dat je minder lichaamsbelastend hoeft te werken om het schóner te krijgen. Dat is voor ons net zo belangrijk.”

Lees ook: