Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Wetsvoorstel tegen schijnzelfstandigheid werkt niet

Het wetsvoorstel van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) om schijnzelfstandigheid terug te dringen werkt niet. In plaats daarvan leidt het voorstel tot meer in plaats van minder regeldruk voor werkenden, zelfstandigen en bedrijven. Dat zegt het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

Het kabinet wil met het de nieuwe wet duidelijker maken wanneer het werk kan worden gedaan door een zzp'er en wanneer daarvoor iemand in loondienst moet worden genomen. Volgens het ATR zorgt de wet echter niet voor meer "duidelijkheid en eenvoud voor bedrijven, werkenden en zelfstandigen bij het beoordelen van arbeidsrelaties." Ook neemt de regeldruk niet af met het wetsvoorstel, oordeelt het adviescollege. Het ministerie zou eerst met individuele werkgevers en zelfstandigen in gesprek moeten gaan voordat het wetsvoorstel wordt ingediend. Ook zou eerst een praktijkproef moeten worden gehouden, vindt het ATR.

Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer een zzp'er wordt ingehuurd, maar eigenlijk in loondienst is. Dat biedt voordelen aan een werkgever, want die hoeft dan onder meer geen sociale premies af te dragen of loonbelasting te betalen. Ook is een zzp'er makkelijker te ontslaan.

Uber

Een spraakmakende zaak waarin schijnzelfstandigheid aan de orde kwam is de rechtszaak tegen Uber, waarbij vakbond FNV stelde dat Uber chauffeurs behandelt als zzp’ers. Volgens de vakbond zijn de chauffeurs praktisch gezien echter werknemers, maar krijgen zij niet hetzelfde loon en andere voordelen die werknemers wel krijgen. De rechter bepaalde twee jaar geleden dat Uber de chauffeurs in dienst moet nemen, waarna het bedrijf in hoger beroep ging. Het gerechtshof Amsterdam liet vorige maand weten eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het een uitspraak doet.

Lees ook: