CSU Congres 2023 in het teken van verbinding

CSU Congres 2023 in het teken van verbinding

Pasgeleden vond het jaarlijkse CSU Congres plaats in het AFAS Theater in Leusden. Met als thema 'Keep in touch' stond de dag in het teken van de verbinding met elkaar opzoeken en behouden. Want de uitdagingen waar we vandaag de dag mee te maken hebben, vragen om sterke samenwerkingen en partnerschappen.

Dagvoorzitter Merel Westrik opende het congres op 8 november met commercieel directeur van CSU Diane van Dijk. Ze gingen in gesprek met chief strategy officer bij Colliers Harold Coenders en partner bij Twynstra Gudde Corinna van Diepen-Knegjens over de trends en ontwikkelingen in de facilitaire wereld. Want als we iets kunnen concluderen in de wereld na covid, dan is het wel dat samenwerken alleen maar belangrijker is geworden. Verbinding is het kernwoord dat genoemd wordt om het werken in een hybride werkomgeving te laten slagen. Zeker ook de verbinding tussen werkgever en werknemer: luister naar je werknemers om meerwaarde te creëren.

Duurzaamheid

Naast verbinding speelt duurzaamheid een ontzettend belangrijker rol. Vier focuspunten komen aan bod op het congres: CO2-uitstoot verminderen, energiebesparing, afval en hergebruik en een duurzame keuken. Maar ook sociale duurzaamheid komt aan bod, want veel werkgevers zijn ook hiermee bezig. Welzijn en gezondheid, diversiteit en inclusie en veiligheid maken hier allemaal deel van uit. Ook hier is het devies: hoe creëer je meerwaarde voor en met je medewerkers?

Zoektocht

Tijdens een tafelgesprek ging Michel Loeve van Buzzmaster in gesprek met de gasten in de zaal. De hamvraag: is facilitair Nederland voorbereid op de toekomst? Een vraag die de aanwezigen duidelijk in het dagelijks leven bezighoudt. De ene helft dacht voorzichtig van wel, de andere helft van niet. Niet zo verrassend volgens Van Dijk: “Het is een zoektocht waar we middenin zitten.”

Kampvuurgesprekken

Na het tafelgesprek gingen de aanwezigen de zaal uit om deel te nemen aan verschillende inspiratiesessies, verspreid over het theater. Van medewerkerstevredenheid met de directeur van het AFAS Theater en Experience Herman Zondag en inspiratie opdoen met de reis van Booking.com, tot alles over duurzaamheid, afval en gastvrij leiderschap.

Daarna togen de gasten weer naar de plenaire zaal voor de keynote van antropoloog Jitske Kramer. Zij ging in op cultuur als het bestaansrecht van een organisatie. Hoe creëer je een cultuur? Hoe zit het met relaties binnen die cultuur? Als je in een hybride werkomgeving zit, hoe creëer je dan een community? Kramer illustreerde haar verhaal met ervaringen uit haar eigen reizen naar verschillende culturen, waar ze leerde hoe je een community bouwt en onderhoudt. En hoe je dit vertaalt naar de bedrijfscultuur. Haar tip om mee te nemen: organiseer kampvuurgesprekken om te blijven verbinden.

CSU Innovatie Award 2023

Uiteraard kon het event niet afgesloten worden zonder het uitreiken van de CSU Innovatie Award 2023. De drie finalisten Nando, Drop2Drink en iTapToo konden voor de laatste keer hun innovatie pitchen voor de jury en de aanwezigen. De winnaar werd Drop2Drink, die hemelwater filter tot kwalitatief en schoon drinkwater. De jury: “Schoon water is straks het nieuwe goud. De timing is perfect.”

Lees het hele verslag bij CSU

Lees ook: