Gom pakt zwerfafval op campussen aan samen met studenten

Gom pakt zwerfafval op campussen aan samen met studenten

Zwerfafval waar dan ook is een probleem waaraan we moeten werken, maar op sommige plekken blijkt het hardnekkiger dan op andere plekken. Zo ook op universiteitscampussen. Schoonmaakmedewerkers zijn dagelijks veel tijd kwijt aan het opruimen van achtergelaten afval. Daardoor hebben ze minder tijd voor hun reguliere werkzaamheden en doet het afbreuk aan hun werkgeluk. Daarom slaat schoonmaakbedrijf Gom de handen ineen met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en BIG'R om dit probleem aan te pakken.

Naast het feit dat zwerfafval moeten opruimen niet bevorderlijk is voor de schoonmaakmedewerkers en hun werk, is het voor docenten en studenten zelf ook niet fijn om rond te lopen op een vieze campus. Werken in een opgeruimde omgeving gaat namelijk een stuk beter en met een stuk meer voldoening dan werken in een onopgeruimde ruimte. Toch gaat het met zwerfafval mis bij de eindgebruiker, oftewel de docenten en studenten zelf. Daarom zijn Gom en de EUR ervan overtuigd dat de oplossing van het probleem ligt bij gedragsverandering van die eindgebruiker.

Duurzaamheid en maatschappelijke impact

Om een gedegen aanpak te hanteren, hebben de partijen BIG’R ingeschakeld. BIG’R is een zelfstandig impactcentrum binnen de EUR, waar onderzoek en praktijk bij elkaar komen. De samenwerking komt niet uit de lucht vallen; alle drie de partijen hebben duurzaamheid zeer hoog op de agenda staan, evenals de wens om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. De aanpak van zwerfafval brengt deze beide pijlers bijeen.

Wetenschappelijke benadering

Samen hebben de partijen gekeken naar een wetenschappelijke benadering om de campus structureel schoner te krijgen en houden. En zo het welzijn van docenten, studenten en schoonmaakmedewerkers te verbeteren. Het project wordt uitgevoerd voor en door studenten. In de onderzoeksfase zijn studenten op de campus gevraagd naar het probleem en aan de hand daarvan zijn drie interventies gecreëerd. Die interventies zijn sinds half november geïmplementeerd in het Langeveld Building aan de universiteit en de eerste reacties beloven veel goeds.

Interventies

Het project is dus al eerder dit jaar gestart, maar werd eind oktober officieel afgetrapt. Sinds november zijn de interventies voor het eerst toegepast en ze blijven tot eind december van kracht. Daarna gaat het team evalueren en bepalen wat de volgende stappen zijn.

Lees ook: