Dag 2 Interclean: de opkomst van robots en (hele) kleine schrobzuigmachines

Dag 2 Interclean: de opkomst van robots en (hele) kleine schrobzuigmachines

Dag 2 van de Interclean, de woensdag, stond in het teken van kleine schrobzuigmachines die in navolging van de i-mop gretig aftrek vinden, talloze robots en cobots en samenwerken om duurzaam te worden.

We begonnen onze rondtocht woensdag bij Hako, meteen rechts vooraan in hal 1. Daar de orbitale versie van de kleine schrobzuigmachine. Deze won eerder dit jaar al een Purus Award tijdens de CMS-schoonmaakbeurs in Berlijn en schopte het ook tijdens de Interclean Amsterdam tot de genomineerden voor de innovation awards. De Scrubmaster B5 zoals deze heet, kan met zijn driehoekig blad in de hoeken komen. Om te schrobben heeft het twee borstels die tegendraads van elkaar orbitale bewegingen maken. Goed voor in kleine ruimtes. Hako toonde ook de Scrubmaster B75i die, na samen met een schoonmaker een ronde te hebben gelopen, datzelfde rondje over kan doen. Sinds kort is er ook een docking station bij beschikbaar voor het leveren van energie en water.

Kleine robots met lidartechnologie

Bij Lions Bot uit Singapore zijn het ook de robots die de klok slaan. De kleine R3 heeft lidartechnologie gekregen, waardoor het nu 360 graden kan ‘kijken’ om niet tegen obstakels te botsen. Lidar staat voor light detection and ranging of laser imaging detection and ranging. Dat is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Ook hier een dockingstation, maar dan alleen voor de elektriciteit. De robot staat bekend om zijn vriendelijke gezichtjes aan de voorkant om de beleving menselijk te maken. Voor het grote werk bij logistieke hallen of parkeergarages is er de Rex die eveneens over lidar beschikt.

In hal 12 van de RAI bezochten we SC Johnson. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf stapt met zijn merk Ecover ook de professionele markt in. Ook hebben ze een samenwerking met Plasticbank. Daarbij zamelen ze in Indonesië, de Filippijnen en Brazilië plastics in die ze gebruiken voor het fabriceren van hun dispensers.

De kleine R3 heeft lidartechnologie gekregen waardoor het nu 360 graden kan ‘kijken’.
De kleine R3 heeft lidartechnologie gekregen waardoor het nu 360 graden kan ‘kijken’.

Voet aan de grond in Nederland

Er waren meer robots te bewonderen. Ook bij Nexaro, dat voet aan de grond krijgt via schoonmaakdistributeurs in Nederland. Andre Hartmann vertelde op hun stand over hun vloot aan cobots die naast de schoonmaker hun werk kunnen doen. Door zelf ruimtes in te scannen met behulp van AI en deze vervolgens te stofzuigen. Hij liet ook een trolley voor meerdere robots zien. Die robots kun je met de trolley meenemen en in verschillende ruimtes plaatsen, zoals hotelkamers. Zo doen ze daar hun werk, terwijl de schoonmaker ook zijn of haar werk kan verrichten. Naast elkaar dus. De schoonmaakprestaties worden natuurlijk teruggekoppeld naar de app en naar een dashboard en met de app kun je ook de robots aansturen. En kun je bijvoorbeeld ook aangeven in welke zones ze niet mogen komen. De robot zelf is 6,5 kilo zwaar en kost 2.290,90 euro. Wel zijn er maandelijks kosten voor gebruik van de software. De robot kan maximaal 1,4 liter aan vervuiling verzamelen.

Andre Hartmann vertelde op de stand van Nexaro over hun vloot aan cobots die naast de schoonmaker hun werk kunnen doen.
Andre Hartmann vertelde op de stand van Nexaro over hun vloot aan cobots die naast de schoonmaker hun werk kunnen doen.

Ecologische sanitairreiniger

Bij Werner & Mertz brachten Robert de Brauwer en zijn collega’s Alexander Bernhardt en Filipe Homem hun ecologische sanitairreiniger, onder de naam Sanet extreme, met kalkoplossend vermogen onder de aandacht. Dit middel moet zware chemicaliën overbodig maken bij het schoonmaken van het sanitair. Ook dit middel van hun merk Green Care Professional heeft het EU Ecolabel. Daarnaast toonde Werner & Mertz hun inzending voor de innovation awards die het schopte tot de genomineerden: de doseringsdoppen, de hervulbare flacons en zakken onder de naam Switch. De doseerdop voor 5 ml garandeert een exacte dosering. Het middel is ultrageconcentreerd, waardoor het volgens de Duitse fabrikant het gebruik van reinigingsmiddelen vermindert. De fles en dop zijn gemaakt van 100 procent recyclaat. De flacons met doseerdop kunnen bijgevuld worden met een pouch, een zak van een liter.

Bij Werner & Mertz vertelden Robert de Brauwer en zijn collega’s Alexander Bernhardt en Filipe Homem over hun ecologische sanitairreiniger.
Bij Werner & Mertz vertelden Robert de Brauwer en zijn collega’s Alexander Bernhardt en Filipe Homem over hun ecologische sanitairreiniger.

Meer en meer naar zwart toe

Andrew Ernill leidde ons langs de innovaties van Numatic, de van oudsher stofzuigerfabrikant uit Groot-Brittannië. In Chard staat nog steeds de fabriek, maar die gaan ze flink uitbreiden en verduurzamen. Het showstuk op de stand van Numatic was volgens Ernill de 122NX-R, een eenschijfsmachine voor zeer kleine ruimtes, zoals het toilet. Groter dan de eenschijfsmachine is de tweeschijfsmachine 244NX die al een tijdje op de markt is. Daar bestaat een RC-variant van die voor 20 procent uit gerecyclede plastics bestaat. Ook toonde Numatic een waterzuiger met spray- en schrobsysteem, de CTB370NX. Deze kun je ook verstellen. Minstens zo belangrijk was het dat Numatic zijn productenrange meer en meer naar zwart overbrengt. Dat om zoveel mogelijk gerecycled plastic te kunnen gebruiken. Numatic werkt samen met SCS Global Services om de claims over gerecycled plastics te staven.

Het showstuk op de stand van Numatic was volgens Ernill de 122NX-R, een eenschijfsmachine voor zeer kleine ruimtes.
Het showstuk op de stand van Numatic was volgens Ernill de 122NX-R, een eenschijfsmachine voor zeer kleine ruimtes.

In de keten samenwerken

Hoe je in de keten moet samenwerken om duurzaam of zelfs circulair te worden, leerden we tijdens een ronde tafel bijeenkomst van Alpheios en Service Management. Hoofdredacteur Ronald Bruins ging het gesprek aan met Pieter Janssen, Projectmanager Impact bij Alpheios. Hij benadrukte het belang van samen optrekken, waarbij er talloze hordes te nemen zijn. Zoals het goed recyclen van plastic flacons met schoonmaakmiddelen. Hoe krijg je deze zo schoon dat deze hergebruikt kunnen worden? Janssen had zijn hele supply chain uitgenodigd. Miriam Malocho, Product Development Lead Nonwoven bij Berry Global, vertelde over de moeite die zij hadden gedaan om tot een microvezeldoek van 100 procent gerecycled materiaal te komen. Frans Beckers, eigenaar bij Cirmar, vertelde over het belang van materiaalpaspoorten en hoe ver je de keten in moet gaan om je duurzaamheidsinformatie te valideren. Katja Barendrecht, Client Director Major Accounts bij schoonmaakbedrijf Vebego Cleaning Services, bracht haar enthousiasme over naar haar opdrachtgevers die steeds vaker duurzame eisen stellen. Als laatste Roy van der Heijden, Business Analist bij Van der Heijden Transport, over, gek genoeg, het reduceren van transportbewegingen. Dat betekent weliswaar dat de transporteur minder verdient, maar het is wel beter voor het milieu.

De ronde tafel bijeenkomst over duurzaamheid in de keten van Alpheios en Service Management.
De ronde tafel bijeenkomst over duurzaamheid in de keten van Alpheios en Service Management.

Donderdag in teken van healthcare cleaning forum

Donderdag staat vooral het healthcare cleaning forum op de rol. Deze begint om 9:30 uur met een openingswoord van Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie aan de Rijksuniversiteit Groningen en arts-microbioloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Plaats van handeling is de Amtrium Stage in hal 4. Het forum moet de brug slechten tussen de zorgsector en de schoonmaakindustrie. Vooral door kennis over te dragen.

De feel good friday heeft Nederlands tintje

Vrijdag vanaf 10.00 uur is het de beurt aan de Interclean feel good friday, ook in hal 4, het Amtrium Stage. Dan begint Marco Meetz, Hoofd Facilitair a.s.r., met zijn presentatie over het in 2023 ontwikkelde en gecontracteerde hygiëneconcept. Daarna delen Victoria Snouck Hurgronje, Aanjager Duurzaamheid bij NHL Stenden Hogeschool en Niels van Geenhuizen, Manager Duurzaamheid bij CSU, hoe ze samen de schoonmaak bij deze onderwijsinstelling hebben verduurzaamd, zowel op milieu als sociaal vlak. Van 11.00 tot 14.00 uur wordt de documentaire Onzichtbaar continu gedraaid in het theater. Afsluiter van de feel good friday is voormalig voetbalscheidsrechter en ondernemer Björn Kuipers. Hij neemt je mee langs de vedettes, de arena’s en (krachten)velden. Hij inspireert onder andere over thema’s als communicatie, presteren onder druk, omgaan met tegenslagen en het leiden van een team.