Dag 1 Interclean: Diversey, Kärcher en Baudoin gaan er met de awards vandoor

Dag 1 Interclean: Diversey, Kärcher en Baudoin gaan er met de awards vandoor

De kop is er af. De Interclean is begonnen en dat betekent bijna alle hallen van de RAI af op zoek naar innovaties. Na dag 1 mochten Diversey en Lesseau zich met hun dispenser voor vaste zeep de overall winnaar van de innovation awards noemen en gingen ook Kärcher en Baudoin er met prijzen vandoor. Daarnaast spotten we veel compacte schrobzuigmachines, duurzaamheidsoplossingen en vernieuwde robots.

De Interclean Amsterdam werd officieel geopend door beursmanager Robert Stelling, samen met vaste presentator Pernille la Lau. Zij werden vergezeld door breakdancers, die creatief werden met borden van de Interclean. Stelling constateerde dat er meer dan ooit aandacht was in de schoonmaakindustrie voor duurzaamheid. “Dat is geen nice to have, maar een license to operate geworden.” Als inspirerend spreker was Herman Ramirez aangetrokken. Hij hamerde erop dat schoonmaakbedrijven ook een hoger doel zouden moeten hebben. “Bijvoorbeeld in ziekenhuizen: we maken niet schoon, maar we helpen om levens te redden. Of in steden: we helpen om wijken leefbaar te houden. Dat spreekt veel meer aan dan dat je zegt dat je komt schoonmaken. Let wel, als je een diepere betekenis geeft aan schoonmaken, moet je het wel menen. Het moet niet de zoveelste marketingcampagne zijn.”

Handen wassen opnieuw vormgegeven

Michelle Marshall, voorzitter van de jury waar ook Ronald Bruins, hoofdredacteur van Service Management, in zit, nam het stokje over. Ze ging de categorieën bij langs, waarna ze bij de overall winnaar kwam. Dat werd Diversey voor zijn Lesseau-dispenser voor vaste zeep. Lesseau is een Nederlandse startup die door Diversey is overgenomen. Marshall: “Diversey heeft iets wat wij allemaal elke dag doen, onze handen wassen, opnieuw vormgegeven en komt met een echt innovatieve nieuwe oplossing. Dit is een aanraakvrij handhygiënedoseersysteem, waarmee het gebruik van het traditionele stuk zeep op slimme en innovatieve wijze in ere is hersteld.” De zeep wordt in een molen vermalen en als korrels op de handen verdeeld, zonder afval en zonder residuen. Elke staaf zeep zonder vetzuren is goed voor 300 wasbeurten.

Alle winnaars van de innovation awards.
Alle winnaars van de innovation awards.

Robot als trolley te verplaatsen

De Kira CV 50 van Kärcher won in de categorie smart technologies en digitalisation. Frank Bauer van Kärcher toonde met trots de vinding. In het oog springt vooral dat de robot als en soort trolley verplaatst kan worden. Bijvoorbeeld om naar een andere ruimte of verdieping te brengen om daar zijn werk te doen. De jury was van mening dat Kärcher met deze autonome stofzuiger een innovatie op het gebied van middelgrote robotica levert. Dankzij de verwisselbare accu’s is de robot geschikt voor continu gebruik. De accu’s zijn ook geschikt voor andere machines van Kärcher. De Kärcher-vinding won met 38 procent van de stemmen ook de visitors choice award.

De Kira CV 50 van Kärcher.
De Kira CV 50 van Kärcher.

Drone met spuitstuk

Nog een Nederlandse winnaar: Baudoin Wash Drone van Baudoin Wash-Systems. Zij wonnen in de categorie workforce en ergonomics, maar mochten ook de cleaners choice awards in ontvangst nemen. Twintig Nederlandse schoonmakers waren gevraagd om hun favoriet kenbaar te maken en dat werd dus de drone met spuitstuk voor het reinigen van gevels en ramen op hoogte. De jury: “Baudoin heeft zijn wash drone ontwikkeld met behulp van de nieuwste, slimme technologie voor de reiniging van moeilijk bereikbare gebouwen. Gebouwen die vaak vrijwel onmogelijk kunnen worden gereinigd en dan alleen met specialistische en dure apparatuur of waarbij personeel op hoogte moet werken. De drone reinigt onder hoge druk met behulp van zuiverwatertechnologie en is eenvoudig vanaf de grond te bedienen.”

De drone van Baudoin Wash-Systems.
De drone van Baudoin Wash-Systems.

Doekjes drogen niet uit

De prijs voor hygiëne en health ging naar de Xibu 2wipe hybrid van Hagleitner Global Hygiene. Dat is een verplaatsbare dispensermachine voor wipes, weg te gooien vochtige desinfectiedoekjes. Een dergelijke dispenser is niet eerder vertoond. De jury: “De traditionele manier om desinfectiedoekjes te doseren, vanuit plastic flowpacks, is niet ideaal omdat de doekjes al bij het openen van de verpakking uitdrogen, waardoor er veel afval ontstaat. Hagleitner heeft dit probleem opgelost door een slimme, sensorgestuurde mobiele dispenser te ontwikkelen met een gepatenteerd afdichtingssysteem. Elk doekje blijft vochtig en het apparaat hoeft nooit meer leeg te zijn.”

Imploderende bubbels

Ton van de Ven, manager inkoop van CSU, ondertekende een grote order voor de levering van duizend Bubble Flushen voor het reinigen van toiletten. “Met dank aan het sterk reinigende vermogen van imploderende bubbels reinig je voortaan effectief en milieuvriendelijk je wc’s”, stelde Marco Veger van leverancier Wecoline. Even verderop bij Ecolab presenteerde Anja de Reus de maatregelen die de leverancier neemt om water te besparen. Ze wees ook op een Franse wet die bedrijven verplicht om aan waterbesparing te doen. Aanpalend op de stand van Ecolab toonde Johanna Weber hervulbare flacons, microvezeldoeken gemaakt van 100 procent gerecyclede stoffen en een schoonmaakmiddel dat probiotica en – naar wat zijn noemde -prebiotica in zich heeft. Samen noemen ze dat dan symbiotica. “Alles om het middel met goede bacteriën aan de slag te zetten.”

Ton van Veen van CSU en Marco Vegers van Wecoline.
Ton van Veen van CSU en Marco Vegers van Wecoline.

‘Groene’ claims onderbouwen

Op de stand van Gausian presenteerde Peter Kwestro een robot die op basis van AI on the spot cleaning kan doen. Dat wil zeggen dat deze zijn koers verandert als deze bijvoorbeeld geknoeide koffie ziet. “Het is voor het eerst dat en robot proactief kan handelen, net als menselijke schoonmakers.” Ook op de stand van Gausian: een kleine schoonmaakrobot die ook de lift kan nemen. Lisa Sligting van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten vertelde over EU- en nationale wetgeving over ‘groene’ claims. Wat mag wel en niet? Veel van die wetgeving geldt voor consumentenproducten, maar de kans is groot dat deze ook, bijvoorbeeld in aanbestedingen, weerslag gaat hebben in de business to business-markt. Specifiek noemde ze de Green Claims Directive. Deze verplicht ondernemingen hun ‘groene’ claims te onderbouwen door middel van een gedetailleerde milieueffectbeoordeling en een juiste communicatie naar consumenten toe.

Peter Kwestro van Gausian presenteert een robot die met behulp van AI on the spot cleaning verricht.
Peter Kwestro van Gausian presenteert een robot die met behulp van AI on the spot cleaning verricht.

Geloof in cobots

Bij Wetrok, in Nederland aangeboden door Alpheios, geloven ze meer in cobots, dan in volledig autonome robots. Daar toonden ze een verbeterde schrobzuigmachine Discomatic Mambo. Deze heeft een verbeterde zuigkracht en kan tot 1.720 vierkante meter aan. De werkbreedte is 43 centimeter en de batterij gaat 3,6 uur mee. De gerobotiseerde versie van de Mambo (die wordt ook vaak in Nederland gebruikt) is de Robotic Marvin. Hier dus dat gedachtegoed van Wetrok: geen autonome robot, maar een die leert van het rondje dat de schoonmaker met de machine maakt. Om vervolgens die route zelf te kunnen doen. Deze cobot belooft 7,5 uur mee te kunnen en 5.000 vierkante meter te kunnen schrobzuigen. Daarnaast kun je makkelijk switchen van manual- naar robotmodus.

Aantoonbare schoonmaakresultaten

Ook het ICE Cobotics van Stefan Bergman en Cochèl ter Schure gelooft in de samenwerking tussen mens en machines. Twee jaar geleden presenteerden zij op de Interclean de Cobi, een autonome schrobzuigmachine die inmiddels vele verbeteringen heeft doorgemaakt. Bergman: "Door het tekort aan arbeidskrachten zien we de interesse in dergelijke kleinere cobots toenemen. Daarnaast zijn schoonmakers meer gewend aan robots. Dat helpt ook." De Cobi kan na een keer opladen en vullen 90 tot 120 minuten schrobben en zuigen. "Via een dashboard via internet genaamd I-synergy kun je zien wat de Cobi gedaan heeft. Dat levert dus aantoonbare schoonmaakresultaten op. De veiligheid is gegarandeerd door camera's, sensoren en alert. Daarmee vermijdt hij mensen en obstakels."

Wouter Joosse van EXCENTR showt de compact schrobzuigmachine.
Wouter Joosse van EXCENTR showt de compact schrobzuigmachine.

Reinigingswerk op hoogte

Dan voor een tussenstop naar SpaceVac International, in Nederland aan de man gebracht door Lamers Reinigingstechniek. Jesper Schuurman van die laatstgenoemde firma: "Met het SpaceVac stofzuigsysteem heb je een gereedschap in handen waarmee je reinigingswerk op hoogte snel, efficiënt en veilig vanaf de vloer kunt uitvoeren. Tot wel 15 meter." Wouter Joosse van het Execentr toonde ons de compacte schrobzuigmachine Daily X1 waarmee het bedrijf de strijd aan gaat met de i-mop. Deze maakt gebruik van Makita-batterijen. Hij vertelde ook dat, om de range aan schoonmaakmachines te complementeren, zij tegenwoordig naast hun excentrische machines ook 'gewone' schrobzuigmachines met een ronde borstel leveren. Last but not least kwam hij met een werkwagen waarvan het frame is gemaakt van geperst bamboe. De afvalzak is van jute en de kratten voor in de werkwagen van gerecycled plastic. "Hiermee kom je als schoonmaakbedrijf echt duurzaam voor de dag."

Bezoek de ronde tafel over duurzaamheid

Woensdag presenteert hoofdredacteur Ronald Bruins van Service Management de rondetafel 'Sustainability in the supply chain: how to take your role in a complex network of stakeholders'. Deze wordt gehouden in hal 7 op het sustainability-podium vanaf 14.00 uur. Duurzaamheidseisen worden ook in de schoonmaakbranche steeds strenger, onder andere door Europese regelgeving. Dit heeft invloed op iedereen in de keten, van producent tot klant. Hoe kun je de beste duurzame oplossingen vinden, rekening houdend met de uitdagingen die iedereen in de keten tegenkomt? De eerste stap is je eigen rol erkennen en de samenwerking aangaan met je ketenpartners. In deze rondetafelsessie gaat Bruins in gesprek met Alpheios, Vebego Cleaning Services, Berry Global, Van der Heijden Transport en Cirmar. Hoe gaan zij samen de uitdaging aan?

Interclean Amsterdam 2024 in tien video's

Interclean Amsterdam 2024 in tien video's

De Interclean Amsterdam heeft alweer drie weken geleden plaatsgevonden en we zijn nog aan het bijkomen van alle indrukken die we hebben opgedaan in de RAI Amsterdam. Geniet na en beleef nogmaals de highlights van de beurs met deze tien video's.

@pwphotography.nl

Tork over data en duurzaamheid tijdens Interclean 2024

Ook Tork aanwezig op Interclean 2024, 's werelds belangrijkste beurs voor schoonmaak- en hygiëneprofessionals. Op de stand belichten ze uiteraard diverse nieuwe producten en services, maar naast productinnovaties was er tijdens Interclean ook ruimte om het gesprek over hygiëne anno 2024 aan te gaan.

Robert Stelling over Interclean Amsterdam: "Kracht persoonlijke verbinding duidelijk zichtbaar"

Robert Stelling over Interclean Amsterdam: "Kracht persoonlijke verbinding duidelijk zichtbaar"

Vorige week vrijdag sloot Interclean Amsterdam na vier dagen zakendoen en netwerken zijn deuren. Bezoekers van deze grootste Interclean Amsterdam tot nu toe werden getrakteerd op een geheel nieuwe Interclean-ervaring, waar alles draaide om het leggen van mondiale verbindingen en een kennismaking met de nieuwste innovaties en de laatste trends.

Interclean dag 3: aandacht voor mens en milieu bij Healthcare Cleaning Forum en op de beursvloer

Interclean dag 3: aandacht voor mens en milieu bij Healthcare Cleaning Forum en op de beursvloer

Het mocht dan al dag drie van de vier zijn, wie de sfeer proefde voelde wel dat de Interclean nog lang niet voorbij is. De donderdag stond in het teken van het Healthcare Cleaning Forum en bood voor veel exposanten misschien wel een laatste kans om al het internationale publiek aan te spreken. En daar werd dan ook goed gebruik van gemaakt.