Meld nu je duurzame idee aan voor Duurzame Dinsdag

Meld nu je duurzame idee aan voor Duurzame Dinsdag

Op 3 september 2024 is het weer Duurzame Dinsdag en biedt de organisatie voor de 26e keer een koffer vol duurzame initiatieven aan in Den Haag. Tot nu toe zijn er al zo'n 175 ideeën ingediend die laten zien hoe het anders kan. Hoe we grote maatschappelijke vraagstukken eenvoudig met elkaar kunnen oplossen. Heb jij ook een duurzaam idee? Aanmelden kan nog tot 9 juni.

"Al 26 jaar is Duurzame Dinsdag het grootste en meest actieve groene netwerk van Nederland. Het jaar rond zijn er activiteiten, zoals matchmaking bijeenkomsten, keten-gesprekken, werkbezoeken voor Kamerleden, verdiepende sessies met beleidsmakers. Financiers, onderzoekers, ambtenaren en journalisten gebruiken onze input en de koffer en kunnen zo beter bijdragen aan de beweging. Duurzame Dinsdag zet de spotlights op innovatie uit de samenleving en helpt de beweging groeien. Met Duurzame Dinsdag geven we duurzame initiatieven een stemversterker in Den Haag en bieden we de politiek bewezen oplossingen op een presenteerblaadje", aldus de organisatie.

Inspirerende ideeën

Er zijn al een hoop inspirerende ideeën binnenkomen. Zo wordt herhaaldelijk No Waste Army getipt, die met een crowdfunding-model een oplossing hebben bedacht om voedselverspilling tegen te gaan. Ook de inspanningen van De Verbindingskamer om problemen in kwetsbare wijken aan te pakken blijven niet onzichtbaar. Of denk bijvoorbeeld aan het toepassen van AI om technologie in te zetten voor verandering: bij Emissary of Gaia gebruiken ze generatieve AI ecosystemen zoals bossen, rivieren of oceanen een stem, een gezicht en een karakter te geven.

Waarom meedoen?

Bij Duurzame Dinsdag kom je in contact met een netwerk van duurzame denkers en doeners. Denk aan voorbeelden zoals Prins Jaime de Bourbon de Parma die Dutch Climate Systems bezocht en hun innovatie internationaal promootte. Dankzij matchmaking bijeenkomsten, georganiseerd samen met het Versnellingshuis vond één van de inzendingen van 2023 - Bamboi - een launching customer in CSU Cleaning Services.

Duurzame Dinsdag Prijs

Met het aanmelden van je duurzame initiatief maak je ieder jaar kans op een Duurzame Dinsdag Prijs, waarmee je een geldbedrag kunt verdienen om je ideeën een boost te geven. In 2022 won Jessica den Outer een van de Duurzame Dinsdag Prijzen. Zij vertelt wat die extra aandacht haar initiatief Rechten van de Natuur heeft opgeleverd. “Sinds de erkenning van Rechten van de Natuur op Duurzame Dinsdag is de beweging enorm gegroeid en is er ontzettend veel aandacht voor gekomen. Deze nieuwe kijk, waarin de natuur ook rechten zou moeten krijgen, past binnen een maatschappelijke trend waarin Nederlands steeds meer een ecocentrische blik ontwikkelen op hun rol als mens in het aardse ecosysteem. In 2023 belandde deze beweging zelfs nog op de derde plek in de Trouw Duurzame 100."

Heb jij jouw duurzame initiatief nog niet aangemeld? Doe dat dan vóór 9 juni en wie weet nodigt de organisatie je uit om met mee te gaan naar Den Haag op 3 september.

Lees meer: