Vebego Cleaning Services ontlast medewerkers met Wastemover

Vebego Cleaning Services ontlast medewerkers met Wastemover

Schoonmakers legen en verplaatsen dagelijks zware containers vol met afval en papier. Een fysieke zware taak die zorgt voor een flinke lichamelijke belasting. Vebego Cleaning Services is continu op zoek naar manieren om het werk voor collega's niet alleen efficiënter, maar ook lichter en gezonder te maken. Daarom heeft de schoonmaakorganisatie de Wastemover ontwikkeld. Dit is een steekkar met zwenkwielen die schoonmakers in staat stelt zonder zware inspanning containers te verplaatsen.

De afvalcontainers die schoonmakers verplaatsen wegen gemiddeld zo’n honderd kilo. Wanneer ze dit met enige regelmaat moeten doen, kunnen schouder- en rugklachten ontstaan. Dat concludeerde Yannick de Roos, innovatiemanager bij Vebego Cleaning Services, door simpel te observeren. “We zijn altijd op zoek naar manieren om het werk voor onze schoonmakers fijner, slimmer of beter te maken. Met de Wastemover als hulpmiddel doen we dat nu ook. Het is namelijk echt een ergonomisch hulpmiddel gebleken voor onze collega’s. De pilot heeft bewezen dat dit hulpmiddel rug- en schouderklachten daadwerkelijk vermindert.” 

Minder kracht

De Wastemover is zo gemaakt dat hij zonder enige aanpassingen aan de container zelf of bijna elke container gebruikt kan worden. Een schoonmaakmedewerkers klikt hem simpelweg op een afvalcontainer of papierbak om het vervolgens veel gemakkelijker te vervoeren. Ook door liften of beveiligde deuren. De tool zorgt ervoor dat er veel minder kracht nodig is om de container te vervoeren.

Nieuwe benadering

De Wastemover is ontstaan tijdens de KvK Business Challenge. Samen met ontwerpbureau Fluctus kwam het ontwerp tot stand. De Roos: “Ze benaderden de container van de voorkant. Dat voorkomt dat je de bak een stuk naar voren moet tillen, voordat je deze kunt verplaatsen. De eenvoud van hun idee sprak ons erg aan.”

Voor iedereen beschikbaar

Na een succesvolle pilot is de Wastemover na de zomer breed beschikbaar. “De collega’s bij Vebego Cleaning Services waren meteen erg enthousiast over het product”, aldus De Roos. “Het is mooi om te zien dat de Wastemover doet wat het belooft. Wij willen een positieve impact hebben op het werk van onze collega’s en met dit product als hulpmiddel kan dat ook. Het maakt meedoen mogelijk: voorheen vonden collega’s de taak soms te zwaar om uit te voeren. Een collega reed dan langs verschillende locaties om de containers te verplaatsen. Met deze oplossing kan iedereen dit zelf doen. Omdat we zien wat voor positieve impact het product heeft, gunnen we alle schoonmakers in de branche, en anderen die containers verplaatsen zoals huismeesters, deze oplossing.” 

Lees meer: