Inspectie: infectiepreventie in gehandicaptenzorg nog steeds niet in orde

Inspectie: infectiepreventie in gehandicaptenzorg nog steeds niet in orde

Het voorkomen dat ziekteverwekkers zich verspreiden in de gehandicaptenzorg is nog steeds niet in orde. Er is veel meer aandacht nodig voor hygiëne. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na het bezoeken van tien grotere instellingen in de gehandicaptenzorg.

Het schort onder meer op het gebied van handhygiëne, blijkt uit de steekproeven. Bij vier van de tien instellingen dragen de medewerkers armbanden, horloges en ringen. 'Dan kunnen zij hun handen lastig schoon houden en kunnen ziekteverwekkers zich gemakkelijk verspreiden', aldus de inspectie. 'Ook kunnen medewerkers hun handen niet wassen of desinfecteren op de plek waar dat nodig is, zoals na het verzorgen in de kamer van een bewoner.'

Te weinig kennis over hygiëne

Over het algemeen hebben de medewerkers te weinig kennis over hygiëne. Enkele voorbeelden:

  • Medewerkers gebruiken te lang en te vaak handschoenen. Dat moet wel als ze iemand helpen op de wc, maar niet bij het verplaatsen van een bewoner in een rolstoel.
  • Ze kennen onvoldoende het onderscheid tussen schoonmaken en desinfecteren. Meestal is alleen schoonmaken genoeg. Maar als desinfecteren wel nodig is, zijn vaak niet de juiste middelen aanwezig.
  • Steriele medische hulpmiddelen zijn niet goed afgesloten opgeslagen, soms zelfs samen met aardappelen en andere voorraden.
  • Er is te weinig controle op de temperatuur van de medicijnkoelkast. En bij het openen van medicijnen wordt de datum niet altijd genoteerd, zodat de medicijnen ongemerkt over datum kunnen raken. 

Meer aandacht nodig

De inspectie beveelt aan dat zorgaanbieders een ‘audit’ of evaluatie laten uitvoeren over hun activiteiten om infectieziekten te voorkomen. Slechts vier van de tien bezochte instellingen hadden dit gedaan (één instelling heeft wel het plan dat dit jaar te doen). 

Verder pleit de inspectie voor meer scholing, duidelijke werkinstructies, inkoop van de juiste desinfectiemiddelen en het inwinnen van deskundig advies.

Het ministerie van VWS betaalde de afgelopen jaren een ondersteuningsprogramma van Vilans en maakte geld vrij voor het evalueren van het preventiebeleid. Dat was een begin. De komende jaren blijft volgens de inspectie ondersteuning nodig.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)