Vakantiegeld steeds vaker noodzakelijk voor dagelijkse uitgaven

Vakantiegeld steeds vaker noodzakelijk voor dagelijkse uitgaven

Wat ooit bedoeld was als een financiële bonus voor ontspanning, is voor veel Nederlanders inmiddels bittere noodzaak. Meer dan een kwart van de mensen (27%) gebruikt het vakantiegeld om rond te komen. Vooral mensen met een krappe beurs zijn afhankelijk van deze jaarlijkse uitkering, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Q&A Insights & Consultancy.

Voor een groeiende groep is het vakantiegeld allang geen luxe meer. Van degenen die het geld nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, zegt 76% dat hun financiële situatie het afgelopen jaar is verslechterd. Zij geven aan minder te besteden te hebben dan gemiddeld, waardoor het vakantiegeld een cruciale rol speelt in hun huishoudbudget.

Hoe besteden mensen hun vakantiegeld?

Toch weet bijna de helft van de Nederlanders (46%) het vakantiegeld nog steeds te besteden aan waarvoor het ooit bedoeld was: vakantie. Een derde zet het bedrag opzij als buffer, al is dat aandeel licht gedaald ten opzichte van eerdere jaren.

Andere populaire bestedingen zijn dagjes uit (16%), het aflossen van rekeningen of schulden (15%) en beleggen (8%). Uit eten gaan of horecabezoek staat met 7% lager op de lijst.

Opvallend is dat 15% van de ondervraagden nog geen bestemming heeft bepaald voor het vakantiegeld. Vooral 55-plussers twijfelen nog: in die groep weet zelfs een kwart nog niet wat ze met het bedrag gaan doen.

Veranderend bestedingsgedrag

Daarnaast zegt 14% van de Nederlanders hun bestedingspatroon te hebben aangepast ten opzichte van eerdere jaren. Horecabezoek, aankopen bij (web)winkels en uitstapjes worden daarbij het vaakst geschrapt.

Zonder vakantiegeld geen vakantie

Voor ruim een derde (36%) zou de vakantie aanzienlijk soberder zijn zonder de extra uitkering. Voor 14% is een vakantie zelfs alleen mogelijk dankzij het vakantiegeld. Binnen huishoudens met een laag besteedbaar inkomen loopt dat cijfer op tot 29%.