Arbeidsongeschiktheid en re-integratie: wat werkgevers moeten weten (blog Angelo Wiegmans)

Arbeidsongeschiktheid en re-integratie: wat werkgevers moeten weten (blog Angelo Wiegmans)
Angelo Wiegmans

Arbeidsongeschiktheid is een uitdaging voor zowel werkgevers als werknemers. Het is belangrijk om te weten wat arbeidsongeschiktheid precies inhoudt, welke vragen je mag stellen en hoe je het re-integratieproces effectief begeleidt. Dit artikel geeft praktische inzichten over wat je als werkgever moet doen.

Wat is arbeidsongeschiktheid precies?

Arbeidsongeschiktheid betekent dat een werknemer tijdelijk of langdurig niet in staat is om zijn of haar werk te doen door lichamelijke of psychische klachten. Een officemanager met een gebroken been kan wellicht nog een deel van zijn of haar taken uitvoeren. Een schoonmaker met een gebroken been kan zijn werkzaamheden echter niet uitvoeren en is daardoor tijdelijk volledig arbeidsongeschikt.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van je medewerker tijdens ziekte en voor het begeleiden van de terugkeer naar werk. Een goede aanpak helpt de werknemer snel en op een gezonde manier terug op de werkvloer.

Vragen die je mag stellen en wat vastgelegd moet worden in het verzuimdossier

Tijdens ziekte mag je als werkgever bepaalde vragen stellen, maar je moet je aan de wet houden. Je mag bijvoorbeeld vragen naar de verwachte duur van het verzuim, maar niet naar medische details. Het doel is om te begrijpen welke werkzaamheden je medewerker wel of niet kan doen, zodat je het werk kunt aanpassen.

In het verzuimdossier leg je belangrijke informatie vast, zoals het begin van de ziekte, communicatie met de arbodienst, gemaakte afspraken en de voortgang van het herstel. Zorg ervoor dat het dossier altijd up-to-date is en voldoet aan de wet. Dit helpt bij een efficiënte terugkeer van de medewerker en voorkomt juridische problemen. Communiceer duidelijk en zakelijk, maar ook empathisch.

Afspraken tijdens de re-integratie

Een succesvolle re-integratie is essentieel voor zowel de werknemer als de organisatie. Maak duidelijke afspraken over werktempo, taken en werktijden. Stel samen met de werknemer een re-integratieplan op, waarbij je rekening houdt met zijn of haar mogelijkheden.

Zorg voor regelmatig overleg tijdens de re-integratie. Dit biedt ruimte voor aanpassingen en houdt de voortgang in de gaten. Stel haalbare doelen en bouw het werk langzaam op, zodat je werknemer niet overbelast raakt. Het belangrijkste doel is om de werknemer op een verantwoorde manier terug te laten keren naar de werkvloer.

Conclusie

Arbeidsongeschiktheid is een uitdaging, maar met de juiste aanpak kun je als werkgever veel doen om het proces te ondersteunen. Door duidelijke communicatie en een goede begeleiding geef je je medewerker de beste kans om weer volledig aan het werk te gaan. Dit bevordert niet alleen het welzijn van je werknemer, maar ook de productiviteit van je organisatie.

Angelo Wiegmans is raadgever voor werkgevers en specialist op het gebied van verzuim. Vanuit Bedrijf Plus helpt hij werkgevers bij problemen in verzuimdossiers, organisatievraagstukken, UWV bezwaarprocedures, WGA-herbeorodelingen en het maken van de afweging ERD WGA en Ziektewet.