Schoonmaakpersoneel aantrekken: 5 tips van een HR-strateeg
Hoe kun je als schoonmaakbedrijf nieuw personeel aantrekken? HR-strateeg Kirsten de Roo geeft praktische tips om je openstaande vacatures zo snel mogelijk gevuld te krijgen.
Hoe kun je als schoonmaakbedrijf nieuw personeel aantrekken? HR-strateeg Kirsten de Roo geeft praktische tips om je openstaande vacatures zo snel mogelijk gevuld te krijgen.
De schoonmaakbranche kampt met structurele personeelstekorten. Goed werkgeverschap én leiderschap maken hierin het verschil. 'Natuurlijk spelen externe factoren, zoals de krappe arbeidsmarkt, een rol, maar een personeelstekort begint bij jezelf', aldus HR-strateeg Kirsten de Roo.
Nederlandse werkgevers worden steeds transparanter over salarissen in vacatures. Vijf jaar geleden werd in slechts 18% van de vacatures een salaris vermeld; inmiddels gaat het om bijna de helft van alle vacatures (45%). Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, de grootste vacaturesite ter wereld. In de schoonmaakbranche wordt bij maar liefst 72 procent van de vacatures het loon expliciet genoemd.
Schoonmaakbedrijf CSU heeft voor het twaalfde jaar op rij het certificaat 'Top Employer' ontvangen, een erkenning voor goed werkgeverschap. Danielle Justus, HR-Directeur bij CSU, benadrukt het belang: "We zijn enorm trots op onze medewerkers en hun bijdrage aan deze prestatie. Deze erkenning onderstreept de voortdurende inzet van onze organisatie om een mensgerichte en duurzame werkgever te zijn. De twaalf jaar op een rij betekent dat we het ieder jaar weer een stukje beter willen doen."
Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?
Veel schoonmaakondernemers doen er alles aan om hun personeel bij te scholen. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, innovatie en kwaliteit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 13 procent van de 25- tot 65-jarigen ook gebruikmaakt van deze mogelijkheden.
Henk Toering, algemeen directeur van Wecovi, zet samen met zijn team in op het versterken van de schoonmaakbranche. Sinds januari 2024 leidt Toering het bedrijf, waarvoor meer dan 25 jaar ervaring in strategisch beleid en innovatie meebrengt. Dat doet hij met een verbindende aanpak, een focus op het creëren van impact en het benutten van marktkansen.
Als grote facilitaire dienstverlener krijgt CSU geregeld klantvragen over maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de noodzaak tot verduurzaming, robotisering, datagedreven dienstverlening of inzet van (schaarse) medewerkers. Om beter en sneller te kunnen inspelen op dit soort strategische issues, heeft de organisatie besloten een nieuwe afdeling op te zetten: CSU Facilitair Advies. Smart Workplace vroeg Carola Put, manager CSU Facilitair Advies, naar de aanleiding en de plannen.
Als voorzitter van de Code Schoonmaak kom ik geregeld zaken tegen in samenwerkingen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers waar ik van ga fronsen. Onze overtuiging als code is dat we ingeleend personeel zoveel mogelijk dienen te behandelen als het eigen personeel. Zo zijn we groot fan van opdrachtgevers die schoonmakers ook een kerstpakket geven, uitnodigen voor het bedrijfsfeest, samen te lunchen en regelmatig gewoon een goed gesprek te voeren. Echter ontbreekt deze werkwijze nog wel eens in de praktijk.
Waarom voer je een jaargesprek? Wat bespreek je in een jaargesprek? Hoe leg je een jaargesprek vast? Op deze en andere vragen van werkgevers en leidinggevenden geeft Schoonmakend Nederland antwoorden.