COVID-19: dit moet je weten over goede luchtreiniging

COVID-19: dit moet je weten over goede luchtreiniging

Wetenschappers zijn het er over eens: de overdracht van COVID-19 in de lucht is een reëel risico. Het is dus van groot belang om niet alleen oppervlakken en de handen vaak te reinigen, maar ook de lucht in ruimtes te reinigen. Waar moet je op letten bij luchtreiniging? De aandachtspunten op een rij.

Tot nu toe waren er tegenstrijdige berichten met betrekking tot het risico van de overdracht van COVID-19 in de lucht. Een groep van 239 wetenschappers uit 32 landen heeft een open brief aan de wereldgezondheidsgemeenschap gepubliceerd om het bewijsmateriaal te presenteren. In hun brief stellen de onderzoekers het volgende:

  • Meerdere studies "hebben zonder enige redelijke twijfel aangetoond dat virussen vrijkomen bij uitademing, praten en hoesten in microdruppels die klein genoeg zijn om in de lucht te blijven".
  • Deze microdruppeltjes "vormen een risico van blootstelling op een afstand van meer dan [0,5 tot 2 m] van een geïnfecteerd individu".
  • "Wij pleiten voor het gebruik van preventieve maatregelen om deze route van overdracht door de lucht te beperken."

Lees de volledige brief: Het is tijd om de overdracht van COVID-19 via de lucht aan te pakken

Deze hooggekwalificeerde groep van wetenschappers benadrukt in hun open brief dus dat meerdere studies "zonder enige redelijke twijfel hebben aangetoond dat virussen vrijkomen bij uitademing, praten en hoesten in microdruppels die klein genoeg zijn om in de lucht te blijven."

Oppervlakken en COVID-19

Terwijl men gelooft dat COVID-19 zich verspreidt van persoon tot persoon contact, hebben de autoriteiten het oppervlaktecontact niet uitgesloten als een potentiële bron van besmetting. Het is gewoon te vroeg om dat te zeggen.

In feite hebben recente tests op het coronavirus COVID-19 aangetoond dat het actief kan blijven op verschillende oppervlakken. Onderzoekers vonden levensvatbare coronavirus testmonsters en kwamen erachter dat het virus besmettelijk blijft op materialen:

  • Tot wel 24 uur op karton
  • Tot vier uur op koperen oppervlakken
  • Twee tot drie dagen op plastic en roestvrij staal.

Tijdens de tests vonden de onderzoekers ook dat het coronavirus tot drie uur na de emissie in de lucht kon worden gedetecteerd, waardoor het van vitaal belang is dat mensen ook de lucht reinigen.

Het belang van luchtreiniging

Hoewel de meerderheid van de COVID-19 gevallen zijn afgeleid van persoonlijk contact, kan het belang van een goede luchtreiniging niet genoeg benadrukt worden.

Terwijl veel mensen dus de focus hebben gelegd op oppervlakte- en handreiniging, zal de toevoeging van het reinigen van de lucht ongetwijfeld helpen bij het beheren van gesloten ruimtes. Met True HEPA-filtratie, (zelfde filtratie als in vliegtuigen) kan effectief en efficiënt voortgebouwd worden op de reinigingsroutines voor handen en oppervlakken.

De aandachtpunten bij luchtreiniging

Het is bekend dat bepaalde luchtreinigers extra ziekteverwekkers in de lucht kunnen beperken op plaatsen waar mensen geïnfecteerd zijn. Hierdoor worden verontreinigende stoffen uit de lucht verwijderd en de risico's voor mensen die al geïnfecteerd zijn, worden verminderd. Om ruimtes goed te kunnen reinigen moet rekening gehouden worden met bepaalde aspecten: de grootte van de ruimte, hoeveel m2 moet er gereinigd worden? Maar ook: hoeveel mensen maken gebruik van de ruimte, is dit alleen op bepaalde momenten of de hele dag door? Om wat voor soort ruimte gaat het? Toiletruimte, wachtruimte, kantoor, et cetera. Denk aan bepaalde geuren die eventueel ook gereinigd moeten worden.

De oplossing

AeraMax Professional zijn (mobiele) luchtreinigers die ruimtes tot 110 m2 kunnen ontdoen van aerosolen, bacteriën, allergenen en vieze geuren. Ze kunnen de lucht in de ruimte 3 tot 5 keer zuiveren per uur. Enkele eigenschappen van deze luchtreinigers:

  • Ze zijn gecertificeerd in het verwijderen van het influenza A-virus (H1N1) in de lucht in een testkamer, met een vermindering van 99,9% van het virus binnen de eerste 35 minuten van de werking.
  • Ze zijn gecertificeerd om 99,97% van de vervuilende stoffen te vangen tot wel 0,3 micron klein.
  • Ze kunnen meer dan 97,8% van de vervuilende stoffen opnemen tot 0,1-0,15 micron, volgens testgegevens van de IBR-laboratoria.

Bovendien kan er met de slimme sensoren aangevoeld worden wanneer er in een ruimte verontreiniging in de lucht aanwezig is. De reiniging wordt automatisch aangepast om de overtollige deeltjes uit de lucht te verwijderen. Dit is ideaal voor plaatsen zoals kantoren, sportscholen, huisartsenpraktijken, dierenartspraktijken, scholen, kinderdagverblijven en woonzorgcentra, waar de bewoners mogelijk al een aangetast immuun- en ademhalingssysteem hebben. www.aeramaxpro.com/nl

Dit artikel is een gesponsord door Fellowes Brands