Schoonmaakbedrijf EW Facility Services merkt de gevolgen voor haar schoonmakers in de hospitalitysector, waar meer en meer locatie sluiten. “Dat is ook voor ons dagelijks merkbaar, aangezien een groot deel van onze klanten zich in deze sector bevindt. Veel van onze medewerkers kunnen op dit moment niet aan het werk. Dit geeft ons wel de mogelijkheid ondersteuning te bieden daar waar schoonmaakpersoneel juist nu van toegevoegde waarde is. Kunt u in de huidige situatie extra ondersteuning gebruiken op het gebied van schoonmaak, zodat uw medewerkers en vaste schoonmaakteam zich 100 procent kunnen concentreren op hun primaire taken? Wij zijn u hierbij graag van dienst.”
Inzet schoonmakers op andere plaatsen
Bij schoonmaakbedrijf CSU is ook sprake van inzet van schoonmakers op andere plaatsen. Rayonmanager Paula Dam van CSU Food Service: “We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen. Deze heren laten dit ook echt zien. Normaal werkzaam bij CSU Food industriële schoonmaak maar nu een steentje bijdragen bij CSU zorg. Trots op jullie mannen.”
Centraal afspraken maken om juridische conflicten te vermijden
Bedrijven moeten centraal afspraken met hun klanten maken om juridische conflicten te vermijden, nu duizenden werknemers werkloos thuis komen te zitten. Die oproep doet Anton Witte, directeur HR van Asito tegenover het Financieele Dagblad. “Nu de overheid de lonen voor 90% garandeert, moeten we elkaar als ondernemingen niet omver trekken met juridische disputen over de vraag of diensten wel of niet geleverd worden. Niet nu en ook niet als de steunmaatregelen over drie maanden aflopen. Daar worden alleen de advocaten wijzer van. Het gaat nu ook om solidariteit tussen bedrijven onderling. In heel veel contracten staat dat de klant toch moet doorbetalen, ook als er niet kan worden schoongemaakt. In theorie zou dat betekenen dat onze omzet feitelijk niet daalt en moeten we de lonen doorbetalen. In de praktijk zullen of kunnen veel klanten niet betalen. Ik stel voor alles te bevriezen, voordat de regeling van kracht wordt. Wij factureren niet, de omzet gaat feitelijk omlaag en de overheid betaalt 90 procent van de lonen. Dat is voor alle partijen beter.’
Constructieve houding
Witte zegt in oriënterende gesprekken met grote klanten en branchegenoten een constructieve houding te bespeuren. Over de vorm wordt nog nagedacht. “Het zou in ieder geval netjes moeten worden vastgelegd, met handtekeningen van beide partijen.’ Een dergelijke overeenkomst is volgens hem ook in de geest van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om te voorkomen dat de welvaart drastisch naar beneden gaat. ‘Ik ben daar zeer blij mee.”
“Als wij niet reinigen kan zorgpersoneel zijn werk niet doen”
De Volkskrant heeft een interview met Saida van schoonmaakbedrijf Gom. Ze werkt bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Een kamer desinfecteren na vertrek van een ontslagen patiënt maakt haar normaal gesproken niet nerveus – ze poetst al sinds haar 16de in ziekenhuizen. Maar nu ze voor het eerst aan de slag ging in een kamer waar even daarvoor nog een coronapatiënt werd verpleegd, moest ze even slikken achter haar mondkapje. “Als wij die kamer niet reinigen, kan het zorgpersoneel zijn werk ook niet doen.”
Bepaalde artikelen minder op voorraad
Leverancier en adviseur Alpheios heeft een plan in werking gesteld. “Al onze medewerkers in Nederland, België en Luxemburg werken daar waar dit kan thuis en al onze locaties zijn gesloten voor bezoekers. Reizen is tot het noodzakelijke minimum be perkt. Ons distributiecentrum is uiteraard bezet en om onze collega’s daar – die cruciaal zijn voor uw belevering – extra te beschermen mogen ook eigen collega’s daar niet naar binnen en wordt erop toegezien dat iedereen tijdens het werken ruim afstand tot elkaar bewaart. Gelukkig beschikken we over goede technologie waardoor thuiswerken voor vrijwel iedereen mogelijk is. Dit wil zeggen dat onze binnendienst telefonisch bereikbaar is, dat onze webshops gewoon werken en dat onze buitendienstmedewerkers zowel telefonisch als via mail bereikbaar zijn.” Alpheios ziet ook een enorme toename van orders. “Met name in bepaalde productgroepen. Dat betekent dat het mogelijk is dat bij de verwerking van orders vertraging optreedt. Ook zijn bepaalde artikelen minder of zelfs niet meer voorradig en kan het onduidelijk zijn wanneer we weer kunnen leveren. Veel van onze producenten en toeleveranciers beschikken zelf inmiddels niet meer over voldoende voorraad en grondstoffen.”
Vragen van schoonmakers
Vakbond CNV geeft op haar website antwoord op enkele vragen van schoonmakers die bij hen binnenkwamen. “Als je op een school werkt, heb je vaak een spaaruren-contract. Nu de school gesloten is, is er waarschijnlijk minder werk. Hoeveel werk er nog is kan per plek verschillen. De scholen moeten tenslotte wel de leerlingen opvangen van ouders die moeten werken. Het is niet de bedoeling dat je spaaruren voor deze situatie gebruikt worden. Want die heb je juist gespaard voor de zomervakantie. Als schoonmaker van een school heb je gewoon recht op betaling van je vaste uren. We hebben ook een aantal vragen gehad over het werken in een vakantiepark. Als schoonmaker weet je niet wie er in de bungalow heeft gezeten. De inschatting is dat schoonmakers weinig risico lopen als de gasten al wel weg zijn. Het virus wordt verspreid van mensen tot mens via hoesten en niesen. Ga dus geen bungalow in waar nog gasten aanwezig zijn. Let verder zelf goed op bij de opkomstruimtes. Met z’n allen binnen koffiedrinken is niet verstandig.”
Schoonmaak gaat onverminderd door
Ondanks alle maatregelen gaat het werk in de schoonmaak door. Dat bewijst Schoonmaakbedrijf VN Clean uit Belgie. Weliswaar wel iets aangepast.
UWV: zo snel mogelijk nieuwe regeling
De uitbraak van het corona-virus heeft de afgelopen weken geleid tot een ongekend groot beroep op de Werktijdverkorting door werkgevers. Deze regeling was niet meer toereikend om bedrijven de steun te bieden die zo hard nodig is. Het Kabinet introduceert een nieuwe regeling waarbij werkgevers sneller kunnen worden uitbetaald. UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zeggen alles op alles te zetten om dit zo snel mogelijk in gang te zetten. Fred Paling, voorzitter Raad van Bestuur bij UWV: “De exacte datum waarop de nieuwe regeling kan worden aangevraagd wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt. Er zal in korte tijd veel werk op UWV afkomen. Wij gaan ons maximaal inzetten om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Het is in deze tijd belangrijk dat bedrijven niet omvallen en mensen hun baan behouden.”
Kabinet versoepelt uitstel belasting verder
Ondernemers die vanwege problemen door het coronavirus bijzonder uitstel van betaling krijgen, hoeven hier niet langer een aanvullende verklaring met bewijs voor op te sturen. Het kabinet versoepelt de uitstelregeling nog verder. Eerder deze week kondigde het kabinet aan dat ondernemers vier weken de tijd krijgen om een verklaring op te sturen waarom ze uitstel van belasting nodig hebben. Maar zo’n verklaring is niet meer nodig, meldt het ministerie van Financiën. Vanaf het moment dat een onderneming zich meldt, worden de invorderingen stopgezet. Het gaat om de aanslag voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. De pauze duurt drie maanden. Ondernemers kunnen ook voor een langere periode uitstel vragen. In dat geval vraagt de Belastingdienst wel om aanvullende informatie.
Minder vaak pincode
Dit kan spelen bij glazenwassers die met de pin afrekenen: Nederlanders die contactloos met hun betaalpas betalen, hoeven voortaan minder vaak alsnog hun pincode in te toetsen. Banken hebben de limiet voor het aantal contactloze pinbetalingen verhoogd, zodat klanten betaalautomaten zo min mogelijk aanraken. Dit is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Cumulatieve limiet hoger
Contactloos betalen met de pinpas zonder de pincode in te toetsen, is mogelijk voor bedragen tot 25 euro. Tot nu toe moesten pashouders alsnog hun pincode intoetsen als ze met alle kleine betalingen bij elkaar opgeteld het bedrag van 50 euro hadden bereikt. Die zogeheten ‘cumulatieve’ limiet wordt nu verhoogd naar 100 euro. Voor betalingen boven de 25 euro blijft het voorlopig nog wel nodig de pincode in te toetsen. De aanpassing van de limiet geldt zolang bijzondere maatregelen nodig zijn tegen de virusuitbraak.
Maak schoon met handschoenen
Het werken met handschoenen is op dit moment verstandig voor schoonmaakbedrijven en hun schoonmakers. Daar wijzen een aantal schoonmakers van Hommerson op. Wil je meer weten over het gebruik van handschoenen, bekijk dan onze whitepaper.
Wij zijn super trots op onze medewerkers die door gaan in deze bizarre tijden #schoonmakenmeteensmile#preventiecoronavirus#handschoenendragenmetschoonmaken#betrouwbaarschoonpic.twitter.com/4L4HFuIjWC
— Hommerson Schoonmaak (@Hommerson_smb) March 19, 2020
Banken: Zes maanden uitstel van aflossing
Banken geven kleinere bedrijven die in de kern gezond zijn, zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Het gaat om een gezamenlijk besluit van ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank. Zij zien dat de financiële nood onder ondernemingen in tal van bedrijfstakken momenteel groot is door de coronacrisis. Banken kunnen op deze manier helpen omdat ze afgelopen jaren buffers hebben opgebouwd. Ook verwijzen de banken naar de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank, die ze de ruimte geven om deze stap te zetten.
Google staat stil bij man die belang van handen wassen ontdekte
Vanwege de uitbraak van het coronavirus staat Google vrijdag stil bij de man die ontdekte hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Over de hele wereld staat boven het zoekvenster een afbeelding (doodle) van de arts Ignaz Semmelweis (1818-1865). Semmelweis werd op 20 maart 1847 hoofd van een kraamkliniek in Wenen. Destijds stierf een op de vijf vrouwen in het kraambed. Semmelweis ontdekte dat dit kwam door infecties. Artsen en verplegers namen ziekmakers met zich mee van overleden moeders en besmetten daarmee de volgende patiënten. Dit kon worden voorkomen door hygiëne. Semmelweis gaf alle artsen en verplegers de opdracht om voor elke behandeling hun handen te wassen. Binnen een paar maanden tijd was de sterfte gedaald naar een paar procent, en in het jaar na zijn aanstelling waren er een paar maanden waarin alle zwangere vrouwen levend het ziekenhuis verlieten. Tijdgenoten waren aanvankelijk sceptisch over de aanpak van Semmelweis, maar uiteindelijk ging de hele wereld overstag. Service Management schreef eerder al zijn geschiedenis op.
Florence Nightingale minstens zo belangrijk
Semmelweis was belangrijk, maar we willen er nog iemand aan toevoegen: Florence Nightingale. In 1850 realiseerde ze tijdens de Krimoorlog een reductie van overlijdensgevallen als gevolg van cholera, tyfus en dysenterie van 42 naar 2 procent. Ze deed dat door het wassen van kleding en beddengoed, het schoonmaken van materialen, het aanbrengen van bouwkundige reparaties en het schoonmaken van de omgeving. Minstens net zo belangrijk.
Wellicht nog meer afstand en mijden sociale contacten
Mogelijk worden Nederlanders opgeroepen nog meer afstand van elkaar te houden en sociale contacten nog meer te mijden, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoofd infectieziekten Jaap van Dissel zei dat het RIVM de vinger aan de knop houdt om grotere sociale distantie als nieuwe maatregel in te voeren. “Onze doelen zijn om bij de kwetsbare groepen zo weinig mogelijk sterfte te zien en tegelijkertijd de zorg te kunnen bieden” die nodig is en de capaciteit op intensivecareafdelingen “overeind te houden”. Die infectie is er nu eenmaal, aldus Van Dissel. Maar kwetsbare groepen kan je makkelijker op veilige afstand zetten dan de rest van Nederland “waarvoor je verwacht dat de infectie niet meer is dan een ernstige griep”. Maar ook voor heel Nederland is grotere sociale distantie een mogelijke volgende maatregel, zegt Van Dissel na vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher.
Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus